Gastro Local – o experiență culinară, în mediul rural, oferită de familii tranditionale
Gospodarii din Vama Buzăului și-au transformat casele în mici restaurante, unde pregătesc mâncare tradițională și băuturi artizanale. În acest articol am povestit despre experiența avută acasă la doamna Mihaela Bulboacă și ce înseamnă acest concept inedit Gastro Local.
Pătrunde într-o oază de liniște cu peisaje parcă pictate și case tare îngrijite care te invită înăuntru la masă. Vama Buzăului – o localitate situată la poalele munților Ciucaș, se pare că este tot mai căutată de cei dornici să evadeze din aglomerația orașului.
Eu recunosc că am fost curioasă să vizitez Rezervația Zimbrilor, neștiind pe unde să mai bat pasul cât de cât aproape de casă, într-o zi de duminică. Căutând informații pe pagina de Facebook, am văzut o postare legată de Gastro Local. Așa am descoperit un concept de „mănânci pe săturate acas` la tanti Mița”.
Ce e Gastro Local?
Hmmm, păi unde am fost până acum? Dacă este vorba de un loc nou, mâncare bună și peisaje superbe, hop și eu!
Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentație turistică de tip familial, care oferă preparate alimentare specifice zonei geografice din care fac parte.
Demarat în toamna anului 2019, proiectul a apărut din nevoia de a oferi turiștilor din comuna Vama Buzăului – județul Brașov, o experiență culinară reală, sigură, inedită, în mediul rural. Practic este un model de socializare rurală în jurul actului gastronomic și oferă posibilitatea vizitatorilor să servească o masă cu preparate tradiționale la gospodarii locali, cu respectarea normelor de igienă, impuse de lege.
Cum ajungi la punctele gastronomice?
Pe drumul național 10 Brașov – Buzău în orașul Întorsura Buzăului, sat Brădet, schimbă direcția către Vama Buzăului pe drumul județean 103A (faci dreapta). La ieșirea din localitatea Acriș pe partea stângă se află Rezervația naturală „Valea Zimbrilor”. Din Brașov am făcut aproximativ 40 minute, mers regulamentar. Punctele gastronomice se află în satele Acriș, Buzăiel și în Vama Buzăului. Vei recunoaște cu ușurință casele după semnele caracteristice Gastro Local (bulina cu cocoșul colorat și tacâmuri).
Unde am mâncat, ce, cât a costat și cum a fost?
Am ales să mergem la dna Mihaela Bulboacă, în primul rând pentru că masa putea fi servită la orice oră, iar în al doilea rând pentru că m-a cucerit din prima grădina ei mare cu gazon și vedere spre pădure. Să nu mai zic că pe fundal se auzea și șuieratul unui râuleț din apropiere.
Ajunși acolo, ne-au întâmpinat doi căței mici și prietenoși care ne-au ținut companie cât am stat la masă. Apoi dna Mihaela apare cu o butelcuță de căpșunată, de o culoare și un gust dulceag de nu îți vine a crede. Am zis eu că nu gust, dar am gustat! Păcat că nu am putut cumpăra, din păcate își produc o cantitate minimă special pentru clienții casei. Era o combinație de tescovină cu sirop de căpșuni făcut de ei. Bună tare!
Apoi dna Mihaela începe a ne povesti despre meniu : două ciorbe, trei feluri principale și un desert – la alegere. Meniul a fost stabilit de către asociația din care fac parte și practic trebuie respectat. Nu se servește altceva! Am încercat din fiecare așa că am luat: ciorbă de leurdă dreasă cu smântână și ou, ciorbă de porc, carne la garniță și tocăniță de porc, ambele servite cu mămăligă. Nu mai are rost să povestesc, tare bună și mâncarea!
Desertul l-am sărit, era plăcintă cu mere și bezea, dar nu mă îndoiesc că avea să rămână nemâncat! Prețul unui meniu complet – cu cafea și băutură inclusă (apropo, am uitat să menționez sucul de mere cu sfeclă) a fost de 60 lei. La plecare, am dat de o mămăiță – bucătarul sef & bunica familiei, care a mers să strângă ouăle de la găini. O afacere de familie frumoasă, la care îți e mai mare dragul să vii!
Iar acum, cum să nu te bucure când vezi astfel de proiecte, astfel de oameni gospodari care muncesc de drag și te primesc în casa lor, care se îngrijesc de loc și mâncare?
Concluzia, fain tare! Mai venim! Avem atâtea case de vizitat și mâncăruri de gustat!
Contactează localnicii înainte de a sosi!
Dacă vrei să iei masa la unul dintre localnici, cel mai bine ar fi să îi contactezi telefonic înainte de sosire. Eu de exemplu am sunat la una dintre locații, iar prânzul urma să se servească la ora 13.00. Unii au ore prestabilite, alții servesc toată ziua. Alții au închis în anumite zile, dacă nu sunt solicitați. La dna Mihaela Bulboacă masa poate fi servită la orice oră, în orice zi. Mereu am găsit deschis, vară sau iarnă, luni sau duminică.
Date de contact
Vama Buzăului
Burlac Nicoleta, nr. 470A, tel. 0746 633 313
Bulboacă Mihaela, nr. 572, tel. 0747 089 073
Buzea Alexandra, nr. 483, tel. 0756 541 053
Gal Delia, nr. 514, tel. 0744 353 083
Mirică Elena, nr. 647, tel. 0745 705 897
Neagoe Gabriela, nr. 618, tel. 0744 608 238
Răducan Lavinia, nr. 656, tel. 0736 719 199
Tonie Alina, nr. 484A, tel. 0742 238 235
Vlad Anca, nr. 656, tel. 0743 682 029
Sat Buzăiel
Budilean Ancuța, nr. 828, tel. 0756 404 540
Crăciun Marian și Elisabeta – pescăria Buzăiel, tel. 0763 395 151 / 0769 771 213
Sat Acriș
Băilă Maria, nr. 117, tel. 0745 010 050
Brănescu Iuliana, nr. 164A, tel. 0758 997 352
Popica Nicolae, nr. 261, tel. 0757 688 060
Pentru mai multe recomandări, urmărește-mi activitatea în online!
Vizita noastră o poți vedea într-un scurt video!
Dacă intenționezi să pleci în vacanță, poate te inspiră Zaga Zaga în Vrancea sau Casa Stavros la mare!