Prima vacanță cu copilul, primul zbor cu avionul.
Destinația: Italia. Abia am așteptat vacanța asta, cu toate că a fost pe repede înainte, însă emoții au fost și datorită faptului că vom călători cu copilul. Cu ocazia aceasta m-am gândit să scriu un articol care să includă sfaturi legate de călătoria cu avionul împreună cu un copil mic, ce să pui în bagaj și cum să te organizezi.
Sper ca experiența noastră din prima călătorie cu bebe să vă ajute și să vă inspire în următorul zbor cu avionul!
Înainte de a vedea listele, vreau să îți împărtășesc experiența noastră. Recunosc, am plecat cu un pachet de emoții la drum și întreaga mea energie s-a dus către copil. Puținele momente de respiro au fost când am admirat o priveliște frumoasă, am făcut poze, am stat la soare pe balcon sau atunci când am mâncat într-o tratorie din zona Toscanei.
Drumul Brașov – București l-am făcut cu mașina personală, apoi am lăsat mașina într-o parcare privată securizată. Pentru 5 zile am plătit 100 Ron, iar serviciile au fost impecabile. De la parcare la aeroport am mers cu un microbuz și totul a fost foarte rapid. Las aici contactul în cazul în care ai nevoie pe viitor.
Pe avion Alexandru s-a comportat exemplar și a fost destul de energic. A socializat cu lumea, s-a jucat, a desenat, a avut și momente în care a fost mai mârâit și plictisit. Doar la dus a adormit jumătate de oră. Pe avion a fost destul de cald așa că a rămas doar în body. Cozile de la controlul pașapoartelor la intrarea în țară pot fi o problemă, noi din păcate am prins o coadă imensă când am ajuns în Italia.
TIPS & TRICKS
- organizează lucrurile în pungi autosigilante transparente pe care le poți refolosi – cele de la Ikea sunt foarte practice și rezistente , dar și săculeții textili de la Atellier Lucy au fost de mare ajutor; astfel le găsești mai repede și totul este organizat
- folosește diferite tehnici de împachetat hainele, cum ar fi Metoda KonMari – te ajută să economisești spațiu în bagaje
- folosește papucii ca și spațiu de depozitare – acolo poți să bagi șosete spre exemplu
- salvează documentele importante / bilete de avion / cardul bancar în telefon – îl ai la îndemână mereu
- pentru mămici, recomand un rucsac mutifuncțional – cu mai multe compartimente, ca să știi exact ce și unde este. Voi lua asta în calcul pe viitor să nu mai fac dezastru în ghiozdan! 😀
- pentru masa de prânz/cină, ia la tine un borcănel de mâncare (este bine să fi pregătită pentru orice)
VARIANTE DE RUCSAC MULTIFUNCTIONAL PENTRU MĂMICI
- rucsac cu pătuț pliabil – ca să poți schimba copilul oriunde
- rucsacul popular în rândul mămicilor, dar care pe mine nu m-a atras deloc
- ghiozdan de călătorie cu scăunel portbebe – pare o idee bună & confortabilă
- geantă de înfășat de umăr – pentru cine preferă varianta de umăr
*link-urile către modelele de ghiozdane sunt alese aleatoriu, însă poți căuta mai multe variante după denumire
CE SĂ PUI ÎN BAGAJUL MARE A LUI BEBE
- hăinuțe subțiri & groase + căciuliță + papucei + șosete + multe haine prim strat (body+pantaloni/ștrampi) + o geacă/salopetă cu glugă impermeabilă
- pamperși pentru o zi – dacă este cazul (vei cumpăra de la destinație un bax, nu are rost să ocupi spațiul în bagaj)
- aleză de schimbat (bună atunci când pleci la plimbare în deplasare)
- cosmetice în recipiente mici de voiaj (șampon + cremă) le poți refolosi de fiecare dată
- gustări (eu am luat pentru o zi plăcintă cu mere, madlene și biscuiți, însă mi-a părut rău că nu i-am pregătit pentru toată vacanța; Alexandru are alpv și am găsit greu gustărele vegetale)
- bavețică + suzetă – după caz (noi am renunțat la ea pe timp de zi, dar în vacanța aceasta și-a mai alinat durerile de dinți cu ea)
- prosop (noi nu am luat deloc prosoape, am avut la destinație)
- sac de dormit (nu se știe ce temperatură va fi în cameră pe timp de noapte)
- trusă prim ajutor (homeopate, un antitermic, un antialergic, supozitoare paracetamol, termometru, forfecuță de unghii, aspirator nazal, spray nazal apă de mare) – pentru asta am consultat medicul de familie și ne-a oferit o listă cu cele necesare
- opțional, căruț sau scoică (poate fi luat gratuit pe avion) – noi nu am luat deoarece am avut la destinație
- dacă pleci pe timp de vară, vei lua în calcul cele necesare pentru plajă : pălărie de soare + costum protecție UV, pampers pentru apă, cremă de protecție, papuci de cauciuc etc. – vezi o destinație ideală de mers la mare cu bebe, la noi în România
CE SĂ PUI ÎN RUCSACUL DE MÂNĂ A LUI BEBE
- portbebe (eu am de la Marsupi, rezistă până la 15 kg) – un sistem de purtare este foarte util atât în aeroport, cât și la plimbare
- 2-4 pamperși
- șervețele umede și uscate, pachete mici
- 1 body + 1 pantalonaș/ștrampi
- sticla cu apă
- jucării
- gustări + borcan mâncare + linguriță
CE LOC ALEG ÎN AVION: LA GEAM SAU LA MARGINE?
Sincer, la dus am luat lângă geam și la întors la margine. Am zis să văd unde este cel mai bine. Chiar dacă i-am dat de lucru lui Alexandru cu jaluzelele geamurilor, am fost mai comodă lângă geam că mă puteam desfășura în voie. Plus că m-am sprijinit atunci când copilul a adormit. La întors am stat tot lângă geam. Dezavantajul este că dacă vrei la toaletă, trebuie să deranjezi persoana de lângă. Noi de exemplu am schimbat copilul în picioare, stând pe scaun, și nu ne-am mai dus la toaletă. O doamnă așezată la margine dormea tare bine și mi-a fost rușine să o deranjez.
Părerea mea este că la geam este mai confortabil.
SFATURI UTILE pentru primul zbor cu bebe!
- Nu te grăbi să te urci în avion. Noi nu ne-am grăbit pentru că oricum trebuia să așteptăm pe culoarul către avion, fie că aveai sau nu prioritate. Copilul își pierde răbdarea repede și cel mai bine este să fie lăsat să exploreze cât are ocazia. Aceeași poveste și la debarcare, nici bine nu se oprește avionul și lumea hop în picioare. Nu voi înțelege niciodată chestia asta.
- M-am panicat că nu ne vor ajunge bagajele, așa că am luat pachetul cu toate bagajele. Mare greșeală. Pe viitor voi alege un singur bagaj de mână de persoană – un troller de 10 kg. Plus că copilul are inclus un bagaj mic și un căruț/scoică – la alegere.
- Pentru copil am luat sticluța lui de 300 ml + o sticlă de 700 ml cu apă în rucsac. Pe site-ul fiecărei companii scrie exact ce poți lua.
- Folosește sistemul de purtare în aeroport. La plecare l-am luat în brațe pe Alexandru și sincer ne-a fost puțin greu. La întoarcerea în țară am folosit marsupiul și tare bine mi-a prins, copilul a și dormit puțin.
- Ia în avion jucării diverse – caiet, culori, pop it, mașinuță. Ideal ar fi să nu fie mici sau măcar să fie legate, să nu stai numai cu capul pe sub scaune. Copilul se va plictisi repede și vei fi nevoită să improvizezi. Noi am reușit preț de câteva minute bune să ne jucăm cu niște alune. Ba le așeza în rând, ba îmi dădea mie să le mănânc, ba le băga într-o doză. La un moment dat și monezile ne-au fost de ajutor, dar nu sunt o idee prea bună că se pot pierde.
- La decolare și aterizare este recomandat ca cel mic să înghită lichide (apă sau lapte) pentru a-și desfunda urechile.
- Purtarea măștii a fost obligatorie, însă la întoarcere nu s-a respectat acest aspect. Oricum Alexandru se juca continuu cu masca mea și o dădea jos. Am avut și certificatele digitale/teste Covid, dar nu au fost necesare, cu toate că scria acest lucru pe site.
- Înainte de a calatori cu avionul, verifică pe site-ul companiei aeriene ce privilegii/restricții se oferă/impun pentru bebelusi. La Wizz de exemplu menționează faptul că este permis 1 pampers/oră. Noi am luat mai mulți și nu a fost o problemă.
- Dacă copilul are suzetă, nu uita să îi atașezi un lănțic special care se prinde de haină.
10. Bucură-te de fiecare moment și fotografiază-te cu copilul. Vei aprecia mai târziu astfel de amintiri.
P.S. toate cele de mai sus variază în funcție de vârsta copilului. Alexandru are 1 an și 5 luni și m-am ghidat după acest aspect. Încă alăptez, așa că nu am avut nevoie de lapte praf pe drum.
Și cel mai important, mămica să fie înarmată cu multă răbdare!
Deci, pregătită de primul zbor?
În următorul articol îți recomand o destinație de vis – 5 sate colorate și o priveliște memorabilă!