În al doilea episod din seria Antreprenori Brașoveni facem cunoștință cu Teodora Balate – economist, artist, soție, mămică și iubitoare de pisici, care ne povestește despre cât de important este să trăiești cu zâmbetul pe buze, să emani energie pozitivă și să creezi produse unicat. Când am vizitat-o pe Teo în atelierul ei de acasă, recunosc că am petrecut aproape 2 ore și nici nu am știut cum a trecut timpul așa de repede. Ce vreau să spun e că mi-a plăcut să stau de vorbă cu Teo. Este o persoană plăcută, sociabilă, creativă și lucrează delicat. Ia-ți ca lectură un articol despre originalitate și creație.
Bună Teo. Care este povestea ta?
Bună Geanina, mulțumesc pentru oportunitate.
Sunt Teodora Balate – creatoarea atelierului Art&Craft by Teo, locul în care aduc culoare prin creații handmade unicat cu lichenii și prin tricouri și alte accesorii pictate manual. Sunt brașoveancă, am stat 8 ani în București în perioada 2000-2008, iar din 2009 m-am reîntors în Brașov. Locuiesc în Săcele împreună cu soțul și cei 2 băieți ai noștri. Cel mare are 12 ani, iar cel mic 10 ani.
Sunt de profesie economist, sunt practician în insolvență de peste 8 ani. Reîntoarsă în Brașov, după 8 ani petrecuți în București, nașterea primului copil m-a făcut să-mi reamintesc de pasiunea mea – pictura. Încă de când aveam 3 ani pictam și desenam o mare parte din timp, am urmat diverse cursuri de pictura ca hobby, unul din ele fiind în perioada liceului (1997-1999) unde am studiat diverse tehnici cu Dna Ardeleanu Viorica pictoriță și profesor la Școala Populară de Arte Brașov.
În toamna anului 2009, când primul meu băiat avea vreo 8 luni, lucrurile s-au aliniat așa cum visam și am reluat pictura la cursurile Magdei Vacariu. Am urmat cursurile timp de 2 ani, perioadă în care mi-am dezvoltat cultura artistică, cursul fiind unul mai puțin clasic și având ocazia să aflu despre diverși pictori contemporani, diverse stiluri de pictură. A urmat o perioadă de pauză începând cu sfârșitul anului 2010, de cand s-a născut al doilea copil. Apoi în 2017 am descoperit ceramica la atelierul de ceramică din Brașov al Emiliei ( Bufnița Atelier).
Modelajul este benefic oricui: este terapeutic, ajută la înlăturarea stresului, ajută la dezvoltarea senzorială, dezvoltarea dexterității și a imaginației. Tot în 2017 am reînceput să pictez, să creez decorațiuni cu flori textile și am descoperit lichenii. Prima mea tangență cu lichenii a fost cu unii care miroseau a oțet și care nu erau nici pe departe la calitatea celor pe care îi folosesc acum. Încă de la sfârșitul anului 2019 m-am hotărât să-mi transform hobby-ul în business și așa am început să învăț despre ce înseamnă să dezvolți o afacere handmade, ce înseamnă promovarea în mediul online și antreprenoriatul creativ.
Care a fost motivația pentru a începe mica afacere – Art & Craft by Teo?
Motivația pentru a începe pot spune că este una interioară. Cred că a venit momentul să fac ceea ce am visat dintotdeauna: să creez, să transform și să aduc bucurie prin culoare! Art&Craft by Teo este visul meu colorat plin de Trăire, Energie și Originalitate.
Spun mica afacere pentru că am înțeles de la tine că este la început de drum. Dacă ar fi să alegi dintre job și pasiune, ce ai alege?
La acest moment este complicat să aleg, dar sunt o persoană optimistă și am încredere că la un moment dat voi putea face doar ceea ce am visat mereu să fac: să creez și să aduc, cum îmi place mie sa spun, Trăire Energie și Originalitate în viețile celor ce aleg să colaborăm.
Care crezi că este elementul care te scoate din anonimat și te diferențiază de competiție?
La acest moment există pe piață multe business-uri atât cu licheni, cât și cu haine pictate. Încă de la început, m-am hotărât ca ceea ce fac sa fie UNIC. Unicitatea este o trăsătură dominantă a creațiilor mele, fiecare produs este diferit, este gândit în cel mai mic detaliu, astfel încât să îmi placă mie în primul rând! Sunt cel mai mare critic al meu! Nu am făcut niciodată rabat de la calitate, prin aceasta respectându-mă în primul rând pe mine.
Îmi place de tine că ești zâmbitoare, creativă și foarte activă în online.
De unde îți iei inspirația?
Zâmbitoare sunt de când mă știu. Asta mă ajută să gândesc pozitiv și să găsesc soluții atunci când lucrurile par a nu se întâmpla conform planurilor! Creativitatea mi-am dezvoltat-o încă din copilărie și cred că este una din calitățile mele de bază, dacă pot spune așa! Încă din copilărie, mereu am pictat și am meșterit ceva și cred ca este foarte important să ne dezvoltăm latura creativă, acest lucru ajutându-ne în orice domeniu am activa!
Inspirația mi-o iau din jurul meu, din natură, din picturile create de marii artiști, de la copiii mei. Câteodată mă inspir și din diverse imagini de pe Pinterest, dar imaginile sunt doar punctul de pornire, cred cu tărie că trebuie să ne punem amprenta personală în tot ceea ce facem!
Ce provocări ţi-a adus 2021 până acum?
Una din cele mai mari provocări, încă din 2020, este managementul timpului. Cum să mă împart între copii, școală online, job-uri, treburile casnice.
Cum alegi să îţi fidelizezi clienţii? Dar să îi atragi pe cei noi?
Încă de la începutul discuției cu un potențial client sunt sinceră și deschisă, adopt un stil prietenos, nesofisticat, creațiile mele sunt de așa natură încât cei care aleg sa colaborăm sunt ca mine, iubitori de culoare, deschiși spre nou, spre lucruri altfel. Fiecare pachet al meu este însoțit de o surpriză: o turtă dulce, un semn de carte, o inimioară, fluturaș sau bomboane din hârtie plantabilă, o sticluță medalion cu un strop de natură în ea. Totodată adaug și un mesaj frumos, scris de mână.
Consideri că prezenţa în online este esenţială pentru o afacere ca a ta? Pe ce platforme sociale te promovezi?
La acest moment, după un an în care toate activitățile fizice au fost restrânse, este important să avem o prezență activă online, dar promovarea trebuie sa fie una „smart”, fără spam, oamenii caută să obțină valoare și asta încerc să fac, să ofer valoare prin ceea ce prezint pe pagina mea.
Momentan mă promovez pe Facebook și pe Instagram, dar am în plan și crearea unui magazin online.
Care este sfatul tău pentru persoanele care doresc să își deschidă o afacere în domeniul handmade?
Sfatul meu pentru toți cei care își doresc să pornească o afacere în domeniul handmade este să fie în primul rând originali în ceea ce crează și în abordare. Să creadă în visul lor și să pună energie pentru a-l împlini! Orice creator are nevoie și de timp pentru el, să își găsească inspirația, să se dezvolte pentru a putea crea lucruri deosebite.
Te rog să îmi lași câteva cuvinte care te inspiră: un citat sau un gând propriu.
Ce mă ghidează pe mine…. în primul rând cred că fiecare reușită începe cu decizia de a încerca. Momentul perfect nu există, fiecare moment poate fi perfect atunci când avem un vis. Creativitatea necesită curaj, curaj pentru a încerca, pentru a crede în tine și pentru a te ridica de câte ori lucrurile nu ies chiar așa cum ai sperat.
Și un citat în engleză care mă reprezintă: „Leave a little sparkle wherever you go!”