„Am ales 2 Mai pentru că ne doream liniște. Doar un loc în care să dormim bine, să ne bălăcim într-o piscină, să fim aproape de mare și să mâncăm bine. Și am rămas plăcut surprinși.”
O nouă destinație la mare
Recunosc că până acum nu aveam o părere foarte bună despre 2 Mai. Consideram că nu se regăsim în peisaj. Dar am greșit. Pentru că am ajuns în 2 Mai datorită unui complex cu iz mediteranean. Casa Stavros ne-a cucerit încă de la intrare. Exact cum a spus Bogdan, soțul meu: “genul de cazare care arată mai bine în realitate decât în poze”. Așa și este.
Hotărâți să plecăm în vacanță, am decis cu 4 zile înainte să ne rezervăm un sejur la Casa Stavros, după multe căutări și întrebări de genul: “unde să mergem în vacanță cu bebe”. Cu părere de rău, am renunțat la ideea de a pleca în Grecia pentru faptul că nu știam cum va reacționa Alexandru pe mașină, fiind primul drum mai lung, și nu cunoșteam nici condițiile de la vamă. Spre surprinderea noastră cele 6 ore parcurse cu mașina din Brașov până în 2 Mai au fost de vis, cu 3 somnuri, joacă și foarte puține mârâieli. A fost bine.
O vacanță liniștită
Am ales 2 Mai pentru că ne doream liniște. Doar un loc în care să dormim bine, să ne bălăcim într-o piscină, să fim aproape de mare și să mâncăm bine. Nu am căutat nimic despre stațiune, am mers pe ideea că dacă nu avem opțiuni, în cel mai rău caz mâncăm în Olimp sau în Vama Veche.
Am ales Casa Stavros pentru că m-a cucerit culoarea turcoaz pe care am văzut-o în poze, vegetația exotică și piscina. Recunosc că și prețul a fost unul tentant față de ce găsisem în alte stațiuni. Surpriza a fost că locul în care ne-am cazat era mai mult decât perfect. Un complex îmbrăcat în alb și turcoaz, umbrit de multă verdeață și colorat de leandrii în ghivece de porțelan, camere curate, piscină cu nisip în jur, beach bar, zona de mese chiar lângă piscină, mic dejun variat. Și toate acestea la doar 50 euro/noapte. Casa Stavros se află la doar 5 minute de mers pe jos distanță de mare și se află într-o zonă liniștită. De fapt tot satul este liniștit. Am fost încântați de cazare și o recomand cu drag!
Restaurante în stațiunea 2 Mai
Aici am apelat la TripAdvisor. Eram mulțumită dacă găseam restaurante decente cât de cât în zonă, însă surprizele au continuat. Găsisem două restaurante mari, Acvamarin și Micul Golf.
ACVAMARIN
Impresionați de amenajarea interioară, de servicii, personal și preparate, am ales să venim de cele mai multe ori aici. Restaurantul este situat în zona de plajă a stațiunii, numai bine să te bată ușor briza și să poți ieși pe pontonul care duce spre malul mării. Preparatele gustoase – am încercat scoici, midii, rapane, pește, salata cu quinoa, șnițelul în crustă de grisine și cartofi cu ierburi și deserturile făcute acolo. Prețurile erau potrivite: 17 lei icre / 27 lei salată / 27 lei păstrăv / 33 lei midii pe plită / 12 lei focaccia / pizza între 29 – 34 lei / 17 lei desert. Aici am cunoscut un ospătar foarte amabil, care ne-a servit rapid și cu care am mai schimbat două-trei vorbe.
O experiență plăcută! Nota 10/10.
MICUL GOLF – PESCĂRIA 2 MAI
Al doilea restaurant care părea interesant în poze a fost Micul Golf. Este amplasat în capătul satului, la ieșirea spre Vama Veche. Am citit că se mănâncă bine, că peștele este pescuit cu bărcile parcate în acel golfuleț și că șeful pescarilor de pe vremuri este/a fost patronul cârciumii.
O terasă destul de mare, noi am ales să stăm fix la ultima masă, unde aveai o priveliște direct spre mare. În fața restaurantului era o plajă cu corturi și o parcare de bărci. Zona frumoasă, mai ales că Micul Golf are și partea de cazare, nu numai de restaurant.
Noi ne-am comandat icre, midii trase la tigaie, zargan și chefal. Doi pești, unul mai mare decât celălălt. Midiile nu au fost pe gustul nostru, păreau doar fierte și atât. Un pește a fost ok, celălalt puțin dubios. Personal puțin și clienți mulți. Per total, ne-am simțit bine, dar nu am mâncat la fel de bine. Nota pe măsură. A fost suficientă doar o vizită. Nota 9/10.
LA PETYA
Am citit recenzii bune pe TripAdvisor despre cârciumă – aveau o listă impresionată de pești și erau lăudați pentru papanași. Locul din exterior nu oferea prea mare încredere, dar am zis să îi dă o șansă. E genul de cârciumă cu personal necalificat, bucătăria în spatele casei, mâncat la colț de casă umbrită și chiuveta în mijlocul curții acoperită cu viță de vie. Ca să fim siguri că plecăm sătui, ne-am comandat ceatal, midii prăjite, ficăței, cartofi prăjiți și sos sarmazîc – un sos roșu picant cu leuștean.
Mâncarea bună, nimic de zis. Servirea rapidă, ba chiar ne-a adus toate produsele odată! Au zis să scape de noi rapid. Însă dacă e să comentăm din punct de vedere igienic, așa NU! Practic e un labirind, o terasă improvizată în curtea unei case vechi, cu mese înghesuite. Poate poza spune mai multe decât pot explica eu. Nota 8/10.
OLIMP
ANIKA BY THE SEA
Ieșim din 2 Mai și mergem în Olimp, la un restaurant fancy amplasat pe plajă – Anika by the Sea. După vizita la Petya la masa de prânz, cinăm la Anika. Este 1 Iulie, împlinim 3 ani de la căsătorie, trebuie să sărbătorim așa cum se cuvine. Restaurantul este așezat chiar în fața locației Hacienda de Mare și lângă Casa Blanca – niște bungalow-uri de lux. Casa Stavros, Hacienda de Mare și Casa Blanca fac parte din același lanț. Anika by the Sea și Noua Estival sunt restaurantele din Olimp.
Restaurantul elegant, lume bună, muzica nu prea era potrivită pentru ce era acolo, iar meniul unul minimalist. De prețuri nu mai zic, noi am scăpat până în 400 lei cu nota de plată. De mâncare nu am fost încântați – ba prea sărat, ba nepotrivire de gusturi, ba în meniu scria una și noi am primit alta.
Antreul a fost ok – zargan marinat cu castraveți, mărar și ceapă roșie murată, iar al doilea creveți a la plancha, ardei kapia, roșii coapte și brânză de oaie. La felul principal ne-am ales: calamari la jar umpluți cu roșii, feta și capere, iar al doilea Cambula de Liman cu sos de capere, mărar și cartofi copți cu sos chimichurri. Ceea ce nu mi s-a părut în regulă era faptul că nu erau scrise gramajele și nu s-au respectat preparatele; una citeai, alta primeai. Nu întotdeauna un restaurant bun are și mâncare bună. Nota 7/10.
În Vamă nu am mai ajuns, sincer ne-am fi dorit să mâncăm la cherhana. Însă noi ne-am rezervat doar 4 nopți de cazare și am vrut să mai prelungim o noapte la Casa Stavros. Că așa facem noi de obicei, ne pornim greu spre casă. Așa că ne-am mai cazat o noapte la Agigea, tocmai pentru a mânca la renumita Pescărie a lui Matei.
AGIGEA
PESCĂRIA LUI MATEI
„Pescăria lui Matei“ e un soi de poveste pescărească, (re)scrisă pe parcursul a trei generații. Matei Datcu este pescar de când se știe – născut și crescut pe barcă. Bunicul a fost șef de pescărie, tatăl, tot șef de pescărie, iar tânărul Matei, șef de pescărie. Acum este și șef de restaurant. Este proprietarul localului „Pescăria lui Matei“, situat chiar la limita portului Agigea, într-un loc relativ izolat, sub un pod.
„Pescăria lui Matei“ este unul dintre cele mai populare restaurante pescărești de pe litoral. Are clienți constanți indiferent de anotimp sau sezon. Restaurantul este o rută comercială, deloc turistică, putând fi confundat cu o parcare de camioane. Însă amplasarea sa pe stânci și vederea la mare i-au adus rapid popularitatea. La fel și sursa proprie de pește proaspăt.
Pe scurt: restaurant fancy, mâncare bună, priveliște de vis, clienți mulți, personal și mai mult. Meniul se putea accesa doar prin cod QR cu telefonul. Totul bine pus la punct, ospătarii cu măști și mănuși, ne-a plăcut. Nota 9.5/10.
Sper ca ceea ce am povestit aici să te inspire și să te ajute în alegerea următoarei vacanțe. Este potrivită pentru o vacanță liniștită, fără haosul de pe faleză și gălăgia dintre tarabe. Este un alt tip de vacanță, potrivită mai mult pentru cei cu copii.
Gânduri bune și zile frumoase!