Cred în gesturi mici care pot avea efecte benefice asupra mediului înconjurător. Dacă și tu speri la o lume mai bună, te invit să descoperi un articol cu obiceiuri sustenabile pentru un stil de viață responsabil. Îți promit că este unul educativ și plin de informație utilă, care îți va servi ca inspirație. Poate că pe această cale voi stârni spiritul verde din tine, poate că nu. Dar dacă vei ajunge la finalul acestui articol, eu mă declar mulțumită și recunoscătoare că am încercat să aduc o schimbare. Puterea exemplului este cea mai la îndemână cale de a aduce îmbunătățiri pe unde treci.
Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!
Un scurt rezumat despre toată treaba cu sustenabilitatea.
Mi-am dorit de mult timp să public acest articol. De fapt, este mult mai mult decât un articol, este vorba despre un proiect de care sunt foarte entuziasmată. Primul meu proiect sustenabil care este susținut de alte persoane cu valori eco-friendly. Toată treaba asta s-a petrecut în lanț și îți explic exact cum s-a întâmplat asta. Interesul pentru sustenabilitate mi-a fost stârnit inițial de Roxana Puriș – un micro-influencer & owner la purclothing.ro, care mai postează uneori sfaturi pentru o viață mai verde. Treptat am început să fiu mai atentă cu tot ceea ce înseamnă sustenabilitate. Apoi am descoperit podcast-ul Alexandrei Vasii – Jurnalul meu Verde, în care vorbește despre viață și ecologie. Ulterior am văzut că Diana Cosmin – redactor șef & owner la FIne Society, a pornit o leapșă de sustenabilitate, iar timp de o lună avea să prezinte câte 7 gesturi mici pe care le face săptămânal pentru un stil de viață mai responsabil, mai curat și mai sustenabil. Apoi mi-a scris Miruna Iliescu – fondatoarea estiverde.ro, dacă vreau să legăm o colaborare pe această temă. Interesant este faptul că eu deja aveam draftul cu pricina și a picat la fix. M-am bucurat să văd cum s-au legat toate și cu ajutorul ei am reușit să finalizez acest articol.
Ceea ce vreau eu să spun este că am devenit tot mai interesată de un stil de viață responsabil și am început să mă autoeduc, să fac alegeri mai blânde cu mediul înconjurător și să îmi schimb obiceiurile. Dacă fiecare dintre noi ar adopta cel puțin un obicei sustenabil, iar marile companii și-ar asuma schimbarea, lumea ar deveni un loc mai bun. Pentru noi nu, dar pentru copiii noștri cu siguranță. Pentru că astfel de lucruri durează.
Am invitat-o pe Miruna să îmi povestească despre cum a început toată pasiunea verde.
“Am fost și sunt un om crescut pe asfalt, iar universul meu s-a restrâns multă vreme la spațiile urbane: muzee, cafenele, teatre – asta chiar și atunci când călătoream. Cel mai probabil, integrarea mea în natură s-a produs treptat, pe neobservate. Însă memoria omului funcționează după propriile ei reguli și pot spune fără echivoc că există un moment anume în care perspectiva și înțelegerea mea asupra lumii s-au schimbat. Acest moment este călătoria în Islanda, un uriaș regat și monument al naturii, în care nu poți decât să realizezi cât de mic și neînsemnat este de fapt omul, în comparație cu splendorile Pământului. De atunci inima și mintea mea nu au mai fost la fel. Am început să călătoresc în zone din ce în ce mai puțin antropizate și am înțeles cât de mult greșim în stilul de viață dus în universul din care proveneam. Nu am fost niciodată o cumpărătoare avidă. Singura mea slăbiciune comercială sunt cărțile, însă am simțit nevoia să mă îndrept cu pași mici spre un stil de viață mai responsabil. Am început să caut produse (aproape) sustenabile care să le poată înlocui pe cele din supermarket-uri pe care le cumpăram pentru nevoile zilnice (igienă personală, dentară, cosmetice etc). Am analizat ingrediente, ambalaje, originea materialelor folosite, locul de fabricare, amprenta de carbon și o mulțime de variabile ca să ajung la concluzia că… tot acest research durează foarte mult dacă trebuie să îl fac pentru fiecare obiect produs industrial pe care îl aveam în casă. Aceeași problemă o identificase și prietena mea, Ioana, care petrecea și ea ore întregi analizând produsele din punctul de vedere al calității, dar și al impactului asupra mediului.”
Despre estiverde.ro – magazin eco-friendly
“Estiverde.ro a apărut exact din acest motiv. Vrem să oferim oamenilor timpul nostru investit în alegerea unor produsele cât mai sustenabile. Pe site am listat doar produse din ingrediente naturale, fără ambalaje din plastic, produse în Europa sau România. E o căutare și o muncă de investigație continuă. Sunt branduri care ne sunt foarte dragi, dar din motive de igienă sau conservare recurg la plastic pentru packaging. Sunt branduri interesante și valoroase în America sau Asia, dar amprenta de carbon ar fi prea mare pentru transport. Și așa mai departe, luăm în calcul multe variabile și oferim oamenilor ca noi posibilitatea de a economisi acest timp.” – Miruna Iliescu
Din punctul meu de vedere, a trăi sustenabil înseamnă a recicla, a reutiliza, a reduce consumul de materiale care poluează, a evita risipa alimentară, a avea grijă de planetă și a trăi în limitele a ceea ce ne poate oferi ea. A trăi sustenabil este în fapt o filosofie de viață ce contribuie la sănătatea noastră, a comunității și a planetei, prin evitarea produselor toxice, prin alegerea consumului responsabil de resurse și prin alegerea de a cumpăra lucruri care durează mai mult în timp.
Iată cum vede Miruna sustenabilitatea:
“Pentru mine sustenabilitatea este o stare către care putem tinde, dar e imposibil de atins 100%. Când vorbim de sustenabilitate în business, ne gândim că implică un model și niște procese care fac compania să reziste la schimbări și riscuri în ceea ce privește piața sau materiile prime. Un business este sustenabil dacă își folosește resursele într-un mod durabil ce îi va permite existența și dezvoltarea pe termen lung. Putem aplica această viziune și la nivel individual și să ne gândim că noi, ca oameni, ducem un stil de viață sustenabil dacă prin deciziile pe care le luăm ne gândim la impactul pe care îl avem. Sustenabilitatea este o strategie pentru supraviețuire pe termen lung, o strategie prin care ne purtăm cu responsabilitate față de natură, resurse, comunitate și chiar corpul nostru.”
La începutul articolului îți povesteam despre faptul că toată treaba asta este de fapt un proiect, un proiect care constă într-o provocare. În următoarele 30 de zile voi încerca să adopt obiceiuri sustenabile, iar dacă vrei să mi te alături, te aștept cu drag. Voi fi mai activă pe contul de Instagram, dar tu poți posta oriunde, iar pentru a marca acest manifest te rog să folosești hashtag-ul #traiestesustenabil și să mă etichetezi în postările / story-urile tale pentru a distribui acțiunea ta. Poți eticheta și alți prieteni pentru a-i îndemna să ducă „leapșa” mai departe.
Promit să te țin la curent cu ce voi face și cum îmi va impacta viața această provocare, și pentru că am vrut să am un start mai ușor, implicit să îți aduc în prim plan câteva idei, am alcătuit o listă cu 20 de obiceiuri care te pot ajuta să duci o viață sustenabilă.
La finalul articolului vei găsi câteva nume care susțin un stil de viață sustenabil și care m-au inspirat în călătoria mea experimentală, dar și o scurtă listă cu branduri românești prietenoase cu mediul.
20 obiceiuri sustenabile
1. Întocmește liste de cumpărături de acasă și evită să cumperi mai mult decât ai nevoie.
Chiar dacă va fi necesar să faci cumpărături mai des și să te organizezi mai bine, satisfacția va fi una uriașă când vei vedea că nu vei mai arunca mâncarea, vei reduce cantitatea de deșeuri, plus că vei face economie.
2. Folosește sacoșe textile.
Pungile din plastic poluează inevitabil pământul și apele. Eu ador sacoșele din material și tot timpul am una în geantă. Astfel evit să mai cumpăr pungi de plastic și refuz casierul cu zâmbetul pe buze când mă întreabă dacă doresc pungă. Totodată, pungile pe care le am deja de plastic sau de hârtie le-am păstrat și le reutilizez.
3. Redu risipa alimentară.
Sub hashtag-ul #denearuncat creat de Greta – food blogger @demancare, vei găsi multe idei de rețete. De ce să arunci resturi de alimente rămase de seara trecută sau o banană prea coaptă când le poți refolosi pentru un preparat rapid, ușor și gustos? De când am descoperit-o pe Greta, stau mai mult în bucătărie și îmi place să experimentez diferite rețete.
4. Reciclează.
Atât acasă, cât și la pizzerie, sortez cartonul, sticla, plasticul și gunoiul menajer. Pentru pizzerie am încheiat un contract cu un centru de colectare, după lungi căutări și insistențe. Bineînțeles că și uleiul alimentar este depozitat separat și reciclat periodic. Știai că o singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală? Caută în orașul tău centre de reciclare, de obicei se află în Lidl, Carrefour, Kaufland. Platforma Harta Reciclarii – valabil doar pentru București, pe lângă partea de identificare a locațiilor pentru colectare, mai are și partea informativă, ce cuprinde multe articole utile despre cum pregătim materialele pentru reciclare și cum are loc acest proces.
5. Renunță la plastic.
Ok, nu ești pregătit sau nu poți controla tu întotdeauna acest aspect. Dar măcar alege să reciclezi plasticul, să îl refolosești, să refuzi ambalajele/paiele/pungile de plastic și să îți alegi produse vrac, pe care le poți pune în săculeți textili. Știai că plasticul are nevoie de câteva sute de ani pentru a se degrada, și este și un mare consumator de resurse? La nivel global, în fiecare secundă sunt folosite 160.000 pungi de plastic. Cumpărătorii folosesc în fiecare an aproximativ 500 de miliarde de pungi de plastic de unică folosință. Sunt utilizate cam 150 de pungi per persoană, pe an, iar asta ne face să ne dăm seama de amploarea fenomenului.
6. Refolosește ambalajele.
Cu siguranță atunci când comanzi ceva de pe internet, acel ceva este ambalat cel mai probabil într-o cutie. Pe cele frumoase păstrează-le și refolosește-le prin dulap, pe cele mai puțin frumoase reciclează-le. Fie că vorbim de borcane de sticlă, de cutii de plastic sau oricare alte forme de ambalaj care, în mod normal s-ar fi aruncat la gunoi printre deșeurile menajere, eu zic că merită să fie refolosite. O cutie o poți folosi la depozitarea condimentelor, cuielor sau pe post de ghiveci – și câte și mai câte idei. Referitor la borcane, știai că cei de la Sunday Bites încurajează clienții să le înapoieze borcanele goale și să le refolosească? O idee și un business care merită apreciat!
7. Repară
Cei 4R sunt de bază în conceptul de trai sustenabil. Am trecut prin toți pentru a-ți demonstra că este ușor și în practică, nu numai în teorie. Înainte de a arunca un lucru stricat, gândește-te dacă poate fi reparat acel obiect pentru a-i prelungi durata de întrebuințare. Dacă nu, poate are ocazia de a fi reinventat. Oferă o a doua șansă obiectelor sau hainelor și nu renunța atât de ușor la ele. Iată un exemplu în care niște paleți au devenit mobilier pentru terasa pizzeriei Izvor.
8. Rărește achizițiile de alimente / articole vestimentare lanțuri de magazine. Evită consumerismul.
Susține producătorii locali și artizanii. Chiar dacă plătim mai mult, avem garanția calității și al gustului autentic. Vizitează mai des piețele, socializează cu oamenii, oferă păreri sincere. Vei vedea că satisfacția nu va întârzia să apară. În ceea ce privește achiziția hainelor, cumpără doar strictul necesar sau alege slow-fashion. Alege să donezi sau să refolosești hainele vechi. Târgurile de tip „yard sale” au devenit foarte populare în ultimul timp așa că piesele vestimentare aflate în stare bună le poți vinde / schimba cu alte haine sau poți cumpăra. Despre proiectul „Târguială Urbană” voi povesti într-un alt articol, un proiect îndrăzneț pe care sper că îl voi duce la bun sfârșit într-o bună zi. Este nevoie doar de timp, resurse financiare și răbdare!
9. Adoptă un stil de viață minimalist.
Minimalismul se referă la faptul că îți concentrezi resursele pe lucrurile cu adevărat importante din viața ta. Decât mult și prost, mai bine puțin și de calitate. Acest curent a devenit un trend de dezvoltare personală ce descrie un stil de viață simplist, organizat și prietenos cu mediul înconjurător. Dacă te interesează subiectul, urmărește-mi activitatea în online deoarece următorul meu articol va fi despre stilul de viață minimalist.
10. Digitalizarea este benefică mediului înconjurător.
Pe măsură ce emisiile de carbon conduc la schimbări climatice, companiile încep să realizeze importanța unui angajament puternic vizavi de protejarea mediului înconjurător. Tocmai de aceea mulți furnizori au introdus transmiterea facturii pe cale electronică, iar dacă poți salva hârtia de la imprimare, fă-o. Este mult mai practic, mai rapid și mai sănătos pentru natură.
11. Spălarea ecologică a hainelor.
Tu știai că poți spăla rufele cu un alt fel de detergent? Terra Wash este un săculeț ce conține bile de magneziu purificat care în contact cu apa generează bule de hidrogen și formează apă alcalină, cu un PH de 10,5 care ajută la îndepărtarea murdăriei, grăsimilor, bacteriilor și mirosurilor, chiar și dacă speli cu apă rece. Are proprietăți antibacteriene și reprezintă o soluție 100% ecologică. Uite cum poți elimina detergenții clasici care conțin surfactanți, betaine, oxizi de amine, stabilizatori, fosfați, înălbitori optici sau parfumuri sintetice. Astfel elimini ambalajele din plastic și adopți o soluție eco-friendly. Bineînțeles că TerraWash este doar una dintre variantele de spălare ecologică, în piață existând deja și alte nume.
12. Articole eco-friendly pentru bucătărie.
Folia naturală reutilizabilă, biodegradabilă – din ceară de albine, bumbac, ulei de jojoba, rășină de copac, folosită la împachetarea alimentelor, poate înlocui cu succes folia alimentară. Alte lucruri utile: paie metalice, saci menajeri din materiale biodegradabile, rolă prosop ecologic, pahare/farfurii din materiale biodegradabile, ceai și cafea bio.
13. Alternative pentru hârtia igienică / hârtia mâini.
Ar trebui să renunțăm la hârtia cu parfum și la șervețelele umede. Ambele sunt dăunătoare pentru mediu, prima conținând parfum artificial, iar a doua plastic. Pentru bebe recunosc că folosesc șervețele umede și îmi este imposibil să le elimin din consumul zilnic, dar am ales brandul Huggies Pure, deoarece conțin fibre naturale și 99% apă. Poți alege să folosești hârtie din fibre de bambus – bambusul fiind 100% regenerabil, crește de 30 de ori mai repede decât un copac și ajută la eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă. Sau o alternativă este hârtia din fibre reciclabile.
14. Produse ecologice pentru igiena orală.
Pentru igiena orală folosește periuța de dinți din bambus. Așa cum am spus și mai sus, bambusul este o resursă naturală 100% regenerabilă, durabilă și ecologică. Periuțele din bambus respectă natura, sunt 100% vegane și BPA free. Știai că 500 de ani sunt necesari pentru ca o periuță din plastic să se descompună? Apropo, poate nu ai aflat încă de pasta de dinți sub formă de tablete. Le găsești pe esennoua.ro sau pe estiverde.ro
15. Produse organice de îngrijire intimă pentru femei.
Femeile trebuie să conștientizeze faptul că varianta organică le face bine atât lor, cât și mediului înconjurător. Absorbantele biodegradabile sunt realizate din bumbac organic certificat, sunt hipoalergenice și respirabile, nu conțin plastic sau clor, nu sunt testate pe animale și nu sunt cancerigene. Alege ecologic! Alege să reduci încărcătura toxică asupra mediului, înlocuind tampoanele sintetice cu produse naturale care au o marcă puternică a sustenabilitatii. Poate vrei să faci cunoștință cu Enroush.com
16. Produse organice de îngrijire personală.
Produsele organice reprezintă compoziții bazate pe unturi vegetale, ceruri, uleiuri esențiale, extracte și alte active cosmetice de proveniență naturală. Știai că săpunul vegetal poate fi utilizat pe post de spumă de ras, ca șampon pentru animalele de companie, pentru spălarea manuală a rufelor, ca degresant pentru vase sau ca și soluție ecologică pentru dăunători? Pe lângă multiplele utilizări ale săpunului vegetal, acesta nu usucă părul/pielea, are un cost mic, nu conține grăsimi de origine animală sau substanțe sintetice, plus că este biodegradabil. Artissana și Herb Cosmetics sunt două ateliere de cosmetice naturale din Brașov pe care le recomand din suflet. Și referitor la produsele cosmetice, aproximativ 515 de substanțe chimice sintetice folosește zilnic o femeie prin intermediul produselor sale de frumusețe. Așa că ideal ar fi să folosești creme, balsamuri de buze, deodorant, loțiuni și scruburi cu ingrediente 100% oferite de natură.
17. Accesorii (consumabile) prietenoase cu mediul
Îngrijirea tenului: Dischete refolosibile din bumbac organic sau prosopel demachiant din bambus organic. Se spală foarte ușor, sunt durabile și astfel poți evita mii de dischete de unică folosință și șervețele umede care înfundă canalele și mai ajung și în mare. Produse de machiaj 100% vegan & cruelty free și pensule de machiaj cu mâner din bambus.
Îngrijirea părului: perie din lemn de bambus, cu peri din lemn, produse de vopsire & îngrijire cu ambalaje din produse reciclabile/biodegradabile, cu ingrediente 100% din plante – vegan & cruelty free.
Îngrijirea pielii: epilarea, bărbieritul, rasul – toți o facem. Din păcate, miliarde de lame de ras și rezerve din plastic sunt aruncate la gunoi anual. Ele nu pot fi reciclate, fiindcă metalul este îmbinat cu plasticul. Așa că acest plastic este ars sau ajunge în natură, însemnând un dezastru pentru mediu. Din fericire, sunt alternative – aparatul de ras clasic.
18. Ce facem cu medicamentele expirate?
Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase. De aceea, este important ca ele să nu ajungă la gropile de gunoi, în apă sau pe sol, ci să fie predate farmaciilor. Știai că 1500 de tone de medicamente expirate ajung anual în gropa de gunoi? Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este specificat faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.” Este important să știi că doar unele farmacii au contracte cu firmele specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și au de asemenea un sistem funcțional de preluare a medicamentelor expirate de la consumatori.
19. Cultivarea propriei hrane.
Cei care locuiesc la casă sunt liberi să își cultive propria hrană: de la legume, fructe sau plantelor aromatice. Dacă locuiești la bloc, nu este chiar atât de ușor, dar nici imposibil. Pentru câteva ghivece cu mirodenii sigur vei găsi loc și, chiar dacă vorbim de cantități mici, satisfacția că vei folosi în mâncare ceva cultivat de tine este uriașă.
20. Economisește energia.
Iluminatul, încălzitul și ventilatul natural sunt trei surse majore de reducere a consumului de energie. Dacă îți construiești o casă, poziționeaz-o în funcție de soare astfel încât să ai lumină naturală cât mai multe ore din zi. Materialele de construcție trebuie alese astfel încât iarna să conserve căldura și vara să țină răcoare. Dacă ești în faza în care urmează să îți construiești o casă, documentează-te despre casele pasive. Îți las alături link către prima casă pasivă din România, pentru care costurile anuale de întreținere sunt extrem de reduse.
Câteva nume din România care susțin un stil de viață sustenabil.
Ana Maria Răducanu – fondatoarea primului magazin Zero Waste din București cu produse alimentare & nonalimentare
Doris Stroiescu – managerul proiectului Atelierul de Pânză
Doris Stroiescu a gândit o întreprindere socială care să producă sacoșe din textile, care să înlocuiască pungile. A vrut însă să implice toate componentele dezvoltării durabile. De aceea a creat o activitate economică sustenabilă realizată pe baza unor beneficii sociale certe, incluzând în proiect persoane defavorizate, și nu în ultimul rând să protejeze mediul. Croitoresele de la Atelierul de Pânză folosesc doar bumbac 100% neînălbit, netratat, nevopsit, de bună calitate, achiziționat exclusiv din România, pentru a avea o amprentă de carbon minimă.
Alina Blaga & Georgiana Cremene – fondatoare Reciclare Creativă
Reciclare creativă este cea mai veche comunitate de upcycling din România. Upcycling-ul definește acțiunea de valorificare a unui deșeu, prin transformarea lui într-un produs cu o valoare mai mare decât cea inițială. Când transformi un PET în fulgi, faci downcycling, iar când îl transformi în bijuterii, faci upcycling. În decurs de 5 ani, Alina și Georgiana au participat la sute de târguri, au organizat zeci de ateliere, au inaugurat un spațiu în care artizanii și designerii își pot concepe produsele și au strâns peste 170.000 de like-uri pe Facebook.
Roxana Puriș – fondatoare pur.clothing.ro
pur.clothing este un brand de slow-fashion care își propune să remodeleze percepția oamenilor asupra hainelor și asupra necesității acestora. Roxana și-a dorit mult să creeze piese vestimentare care sunt proiecte, în adevăratul sens al cuvântului, mai mult decât niște simple haine. Pentru că munca într-un atelier sustenabil nu se încheie atunci când sunt livrate coletele către clienți, ci se referă la acțiuni reale, cu impact asupra naturii, coletele Pur sunt 100% #PLASTICFREE – se folosesc doar cutii de carton reciclabil, lipite cu benzi adezive din hârtie, cu adeziv pe bază de amidon din cartofi.
Bogdan Neagu – fondator Turific
Bogdan a terminat Facultatea de Design, iar prin 2011 a plecat la un masterat în Londra. Acolo, a descoperit cum poate îmbina două dintre cele mai mari pasiuni ale sale: manufactura și ciclismul. Așa a început să confecționeze șepci pentru bicicliști. Pe prima a cusut-o de mână. A făcut-o dintr-o rochie cumpărată de la un second hand. Întors în România, a înființat Turific. La cerința clienților, și-a diversificat gama de produse, iar acum coase și benzi reflectorizante din resturi de prelate de camion, borsete și portofele din bannere publicitare uzate sau sacoșe din materiale textile noi și second-hand.
REDU
Un proiect dezvoltat sub forma unei întreprinderi sociale ce îşi propune să transforme, într-un mod creativ şi educativ, deşeurile în resurse. REDU este un atelier de de confecții dezvoltat de asociația „Mai Bine”, din Iași. Aceștia confecționează și comercializează haine și accesorii din deșeuri textile preluate de la fabrici și de la oameni. Printre produse, se numără și câteva alternative la pungile de plastic. REDU e un proiect al Asociației Mai Bine, care a tot organizat ateliere de reciclare creativă și bazaruri caritabile prin Iași. REDU transformă resturi textile în material de lucru, reciclează și recondiționează haine donate. Se apropie de conceptul eco-fashion, cu toate că România mai are cale lungă până acolo.
De unde îți poți achiziționa produse prietenoase cu mediul?
Magazin cu produse eco-friendly: www.estiverde.ro
Pentru un stil de viață minimalist: www.nakedshop.ro
Produse zero waste pentru casă & îngrijire personală: www.esennoua.ro
Alternative eco-friendly pentru casa ta: www.ecoshopcluj.ro
Produse de îngrijire a pielii fabricate din respect fața de natură: www.fain-natural.ro
Magazin zero waste de produse alimentare: www.ecolivery.ro
Magazin online cu produse eco-friendly pentru casă & îngrijire personală: www.terrawell.ro
Ceramică lucrată manual cu glazuri ecologice: www.poemi.ro
Sper ca acest articol să te motiveze să faci și tu la fel sau cel puțin, să te pună pe gânduri. Primul pas este să devii conștient de micile gesturi zilnice și să faci alegeri bune atât pentru tine, cât și pentru mediul înconjurător. Să nu mai acționezi din reflex sau pentru faptul că “așa fac restul”. Hai să ieșim din turmă și să ne diferențiem! Să fim normali într-o lume anormală!
Fie ca această primăvară să îți aducă numai schimbări frumoase în viața ta!
Cu drag, Geanina.