An nou, obiceiuri noi
Anul 2022 vine cu un nou obicei: cumpărarea produselor vrac. Îi urmăresc de ceva timp pe cei de la Naked Shop, care au magazin fizic în Sibiu, dar vând și online. De curând am plasat o primă comandă și am fost tare încântată de tot procesul. După ce le-am primit și testat, am scris 7 idei de rețete cu ingredientele achiziționate. Las aici articolul + un cadou din partea mea la final.
E vizibil că sunt din ce în ce mai interesată de un trai sustenabil. Încă din 2021 am început să îmi schimb obiceiurile, să evit risipa, să adopt noi obiceiuri sănătoase atât pentru mine cât și pentru mediu, să devin un om mai bun.
De ce zic “mai bun”? În urma acestor obiceiuri sustenabile am devenit mai atentă, mai responsabilă, mai economă, mai calculată cu lucrurile din jurul meu. Un exemplu ar fi faptul că uneori merg cu săculeții textili / borcane la cumpărături, iar în momentul în care lumea se uită insistent la mine, eu le zâmbesc înapoi și îmi văd mai departe de treabă. Ce gândesc eu: “mai bine pun și eu în pungi, să fiu în rând cu lumea”, “dacă iau punguță, nu se mai uită lumea la mine”, “fac ceva greșit”, “oare sunt singura care vin cu săculețul să îmi cumpăr morcovi” și multe alte gânduri.
Dar în realitate îmi neg toate aceste gânduri și rămân cu o satisfacție enormă pentru că reușesc să devin o versiune mai bună.
Produse vrac
Anul 2022 vine cu un nou obicei: cumpărarea produselor vrac. Dacă am ocazia, merg cu borcanele după mine, și încă lucrez la faptul să nu mă mai rușinez de asta pentru că oamenii încă se uită ciudat. Îi urmăresc de ceva timp pe cei de la Naked Shop, care au magazin fizic în Sibiu, dar și online. De curând am plasat o primă comandă și am fost tare încântată de tot procesul. Livrarea a durat o zi, ambalajul doar din carton și reviste folosite pentru a proteja produsele, plicuri de hârtie pentru produse si bilețel cu datele de contact care dacă este plantat, se va transforma într-o floare.
Acest articol îți poate servi ca și inspirație pentru următoarele rețete, pentru că fiecare produs vrac cumpărat vine cu o idee de rețetă. Pe lângă aceste produse vrac, am mai achiziționat și o rolă de prosoape reutilizabile din bambus, lavabile. Pot fi folosite pentru ștergerea prafului, murdăriei, lichidelor și se pot spăla la mașina de spălat.
Buuuun, iar acum să începem cu cele 7 propuneri de rețete simple și gustoase.
Cookies vegani cu ciocolată vegană drops
Ingrediente:
100 gr făină albă
40 gr mix alune de pădure, nuci și migdale (după preferințe, măcinate)
40 gr xylitol (zahăr brun)
50 gr ciocolată vegană drops
40 gr unt / ulei de cocos (topit)
60 ml lapte vegetal
½ linguriță praf de copt
*cu aceste cantități mi-au ieșit 11 bucăți de cookies
*pentru varianta de brown cookies, se poate adăuga și cacao, circa 40 gr.
Mod de preparare:
1. Într-un bol se amestecă uleiul de cocos, xylitolul și alunele. Se adaugă treptat laptele vegetal.
2. Într-un alt bol se amestecă făina și praful de copt. Treptat se adaugă compoziția lichidă și se amestecă până rezultă un aluat lipicios.
3. Se adaugă cipsurile de ciocolată și se amestecă din nou. Se pregătește tava cu o foaie de copt. Mâinile se umezesc puțin cu apă și în palmă se formează bile medii, se așează în tavă, apoi se aplatizează ușor.
4. Se bagă la cuptor pentru 25 minute la foc mediu.
Merișoare fără zahăr
Pe lângă faptul că merișoarele pot fi consumate ca atare ca și gustare, pot fi folosite în batoane, prăjituri, brioșe. Partea faină e că nu au zahăr. Eu de exemplu le-am folosit într-o rețetă de batoane energizante: rețeta o găsești într-un articol anterior. Las link către rețetă.
Stafide brune
Cea mai simplă rețetă, cea care aduce cele mai multe amintiri prin gustul ei și are nevoie de cele mai puține ingrediente: orez cu lapte. Eu am mai adăugat scorțișoară, anason, un strop de vanilie și stafide.
Făină de migdale
Cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în proteine, făina de migdale poate fi folosită în rețeta de biscuiți low-carb.
Ingrediente:
1 ½ cană făină de migdale
½ linguriță bicarbonat de sodiu
¼ linguriță de sare de mare
⅓ cană de miere
⅓ cană de tahini (pastă de susan) – vezi aici cum am preparat-o eu
1 linguriță de extract de vanilie
½ de cană de semințe de susan (decor)
Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul de 180 °C. Pune o hârtie de copt.
2. Într-un castron, amestecă mierea, tahini și extractul de vanilie până se combină bine, apoi adaugă și făina de migdale, sarea și bicarbonatul de sodiu. Amestecă bine totul până când obții o masă omogenă. Aluatul ar trebui să fie suficient de dens, potrivit pentru a putea forma bile. Dacă este prea umed (e posibil să se întâmple asta dacă mierea e lichidă) mai adăugă puțină făină de migdale.
3. Din aluatul rezultat, formează biluțe de mărimea unei roșii cherry. Rulează fiecare bilă în semințe de susan, apoi aplatizeaz-o până la o grosime de circa 5 mm. Biscuiții formați se așează în tavă.
4. Coace biscuiții timp de aproximativ 10 minute sau până când capătă o nuanță aurie. Întoarce-i pe cealaltă parte și ai grijă să nu se ardă.
Semințe de cânepă decorticate BIO
Am descoperit o rețetă de pate de semințe de cânepă la cei de la Paradisul Verde. Încă nu am reușit să o fac, însă mi s-a părut interesantă și o voi face cât de curând.
Ingrediente:
Semințe de cânepă decorticate
Semințe de floarea soarelui
Suc de lămâie (în jur de 30 ml, sau dupa gust)
Pudră de usturoi
Făină de susan
Mod de preparare:
Intr-un bol se pun semințele de floarea soarelui și cele de cânepă. Peste acestea se toarnă sucul de lămâie, se pun câteva lingurițe de făină de susan și se mixează bine cu ajutorul blender-ului. Dacă nu este suficient de umedă compoziția, se mai poate adăuga smântână de ovăz. Se asezonează cu puțină pudră de usturoi și sare, după gust.
Cous-cous BIO Rapunzel
Cea mai simplă rețetă cu cous-cous pe care o mai fac din când în când e cea cu legume la abur. Cous-cous-ul nu are nevoie să fie pus la hidratat, avantajul este că el nu se fierbe, ci se opărește. Se toarnă apă fiartă peste el și în 15 minute este gata. Raportul este de 1:2. Se pun legumele preferate la aparatul de gătit cu abur: brocoli, conopidă, morcov, ardei, fasole verde, dovlecel. Se condimentează după gust. Poate fi folosit ca și garnitură sau fel principal, în salate sau deserturi.
Năut
În ultimul timp folosesc năutul într-un anumit preparat: mâncare de năut cu rozmarin. Rețeta îi aparține nutriționistei Ramona Duna.
Ingrediente:
un borcan de năut
praz
1/2 cană suc de roșii
2 căței de usturoi
ulei de măsline
turmeric, sare, piper
Mod de preparare:
1. Prazul și usturoiul se călesc în puțină apă.
2. Se adaugă rozmarinul, sosul de roșii și năutul fiert. Se fierbe până scade puțin sosul. La final se adaugă ulei de măsline.
Sper că îți vor fi de ajutor aceste rețete. Eu zic să arunci o privire pe site-ul celor de la Naked Shop – găsești de la alimente până la lucruri de baie, bucătărie, beauty, casă, curățenie, pentru copii și multe alte produse zero-waste.
Iar dacă plasezi o comandă în perioada 7 – 14 Februarie, LIVRAREA ESTE GRATUITĂ. Folosește codul „” – valabil pentru comenzile de minim 50 lei.