Cosmetice naturale? Dacă și ție îți plac, te invit să citești acest articol ca să descoperim împreună Artissana – cosmetice naturale făcute chiar în Brașov. Poți descoperi și alte povești scrise de antreprenori brașoveni chiar pe blog.
Bună Ana. Povestește-mi pe scurt: cine este Ana Posea?
Am 45 de ani, sunt asistentă medicală. Sunt căsătorită, avem doi copii și o afacere, Artissana. Sunt o iubitoare de natură, animale (avem trei câini care sunt ca și copiii noștri). Îmi place să învăț limbi străine, să fac prăjituri, să urc pe munte, să ascult marea și lanurile de grâu. Să grădinăresc. Să stau pe terasă cu o carte bună în mână. Sunt o luptătoare, am căzut și m-am ridicat de multe ori. Copiii mei spun că sunt o mamă bună și că mai pot lucra la capitolul optimism.
De ce ai ales să produci produse pentru îngrijirea personală?
Ideea a apărut atunci când lucrând la bloc operator, aveam pielea de pe mâini extrem de uscată și nimic din comerț nu mă ajuta. Am început să mă informez și în scurt timp am reușit să creez un săpun și o cremă de mâini din ingrediente naturale. Eram atât de încântată de rezultatele obținute încât am aprofundat studiul creării produselor de îngrijire și am început să prepar și pentru colegele mele care aveau probleme similare. Încet, încet, totul s-a transformat într-o pasiune, apoi într-o afacere.
Ce face ca afacerea ta să fie specială?
Produsele Artissana, prin ingrediente alese specific pentru a rezolva anumite probleme, prin textură fină, miros nobil obținut din uleiuri esențiale, culoare naturală aduc exact ce promit: ten luminos, sănătos, mâini catifelate, corp fin la atingere, păr sănătos și mătăsos.
Visul meu a fost ca atunci când clienții folosesc produsele mele să se simtă ca într-o zi caldă de vară într-un câmp cu flori înmiresmat și colorat. Cred că am reușit pentru că primesc aproape zilnic dovada că produsele preparate de noi cu atâta plăcere sunt o încântare pentru corp și spirit.
De-a lungul timpului am rămas fideli principiilor cu care am început: cât mai simplu, cât mai natural, cu respect față de noi și de natură.
Când ai lansat Artissana, care au fost primele 3 gânduri (legat de imagine, clienți, vânzări) – cum ți-ai dorit să se întâmple lucrurile?
Am considerat că imaginea trebuie să fie una impecabilă, este vorba de produse cosmetice! De aceea am căutat un fotograf foarte talentat, am vrut ca site-ul să arate foarte bine, recipientele să fie de calitate superioară.
Îmi dădeam seama de un lucru: clienta noastră era și este femeia care are grijă de ea, vrea să își ofere ei și celor dragi ce este mai bun și știe să se bucure de răsfăț. Trebuia să îi ofer produse pe măsură. Mi-am dorit de la început să fiu aproape de clientele mele, să înțeleg exact ce își doresc. Părerile lor m-au ajutat foarte mult, am reușit să îmbunătățesc astfel continuu rețetele, până la varianta finală.
Legat de vânzări, simțeam cumva că dacă ajung să rezolv problemele clienților, să le ofer produse care să îi satisfacă, vânzările vor crește încet, încet. Așa a fost dar pot spune că a durat destul de mult până să devenim „vizibili”.
Ce fel de antreprenor ești?
Sunt antreprenorul artizan. Mi-am construit afacerea în jurul unei pasiuni.
Cum este să fii antreprenor în România?
Nu este ușor să fii antreprenor în România, dar privirea și vorbele clienților mulțumiți ne fac să putem merge mai departe.
Povestește-mi despre o întâmplare mai puțin plăcută din viața ta de antreprenor. Cum ai gestionat situația?
Perioada cea mai grea a fost odată cu pandemia când târgurile au dispărut iar vânzările au scăzut. Ne-am gândit că cea mai bună atitudine ar fi să ne adaptăm și am început să învățăm să ne prezentăm produsele online. Pot spune că am reușit pentru că avem mai mulți clienți ca înainte de pandemie.
Care sunt planurile de viitor?
Am dori să mărim capacitatea de producție, să lansăm noi rețete.
Ce sfat le poți da persoanelor care doresc să își deschidă un business în domeniul cosmeticelor?
Pentru cei care doresc să își deschidă un business în domeniul cosmeticelor: trebuie să se înarmeze cu răbdare de fier și nervi de oțel, pentru a obține toate autorizările și analizele cerute de legea europeană a cosmeticelor. Și să nu facă rabat de la calitate niciodată.
Consideri că antreprenoriatul se învață sau trebuie să ai anumite abilități?
Antreprenoriatul se învață dar dacă ai și anumite abilități, sigur că totul se întâmplă mai bine și mai repede.
Aștept cu bucurie să-mi zici în comentarii: tu ai încercat până acum să folosești cosmetice naturale? Te tentează și cele de la Artissana?