Momentul mult așteptat de majoritatea mămicilor – diversificarea!
Am ținut să scriu un articol pe această temă deoarece consider diversificarea un moment foarte important, atât pentru bebeluși, cât și pentru mămici. Pe mine spre exemplu m-au încercat stări de entuziasm, frică, nerăbdare și emoție, toate în același timp. Așa că m-am focusat către un plan de diversificare variat. O experiență similară am avut când a fost momentul să îmi fac bagajul pentru maternitate, dacă te interesează, am scris o listă cu tot ce trebuie să cuprindă bagajul de maternitate.
De unde am început
Cu două luni înainte am început să caut castronașe, linguri din silicon și alte chestii necesare lui Alexandru în timpul mesei. Apoi am început să caut cu ce să încep în prima zi, până m-am lovit de o sumedenie de recomandări. După un timp am zis că este necesar să urmez un curs de prim ajutor, curs pe care l-am urmărit de 4 ori până acum și tot am emoții când mă gândesc ce trebuie să fac în cazul în care mă lovesc de o posibilă situație de înec.
Cert este că perioada dinaintea începerii diversificării este una intensă, plină de nedumeriri și frici normale. Important este să rămâi calmă, să ai încredere că tot ceea ce faci este bine și să fii informată. Un om informat este un om liniștit, care știe ce se întâmplă și de ce, este capabil să ia deciziile cele mai bune, în totală cunoștință de cauză.
Din ce surse îmi culeg informațiile și ce m-a ajutat foarte mult?
- Sfaturi oferite de medicul pediatru / de familie
- Ghidul diversificării moderne de la Parents.Inc – simplu & eficient (pe site sunt disponibile mai multe ghiduri, urmărește pagina de Instagram @parents.inc pentru mai multe sfaturi)
- Cartea „Cum îi facem pe copii să mănânce” – Crina Coliban
- Grupuri din online cu idei de mâncare : Poftă bună bebe – Diversificare
- Aplicația Diversificare – idei rețete + poți nota zilnic ce mănâncă bebe
- Rețete pe Biscuim.ro / Flaveur.ro / ClubulBebelușilor.ro / Copilul.ro / RețeteBebeluși.ro / PoftăBunăBebe.ro /
- Pagini Instagram : Dots in Pots / o mamă obișnuită / bebe_la_masă / mama_gătește / mâncarea.șugubățului / papadelicios / emelicious.food / kidfriendly.meals / burtică.plină / bebe_mănâncă / mylittleeater / solidstarts
Ce lucruri sunt necesare la începutul diversificării?
● Scaun de masă – eu am optat pentru cel de la Ikea, model Antilop – accesibil și ușor de curățat
● Veselă – am ales castronele Kalas colorate & set de linguri de la Ikea ; Bol cu ventuză, capac și lingură din silicon de la LittlePrints
● Bavețele – cumpărate tot din Ikea, model Matvra 2 bucăți la 14.90 lei, materialul impermeabil permite spălările multiple și asigură durabilitatea în timp
● Aparat de gătit la abur – am optat pentru cel de la Tefal cu două etaje – accesibil & practic
● Blender / Robot de bucătărie
● Râșnița este utilă din momentul în care începi să macini fulgi de ovăz, nuci, mei etc.
● Cana cu cioc / cu pai pentru băut apă
● Mușama – exact, ce facem cu ea? păi bebe va face foarte multă mizerie, așa că pentru a-ți ușura munca poți așeza sub scaun ceva impermeabil care poate fi spălat și uscat cu ușurință. Eu nu folosesc, dar recunosc că este o idee bună.
Ghid de alimente
Ghidul nostru de introducere al alimentelor pentru prima lună a fost după cum urmează în rândurile de mai jos. Chiar dacă nu avem istoric cu alergii în familie, se pare că bebe Alexandru a fost alergic la proteina din lapte de vacă și ou încă de la 3 luni și jumătate (a avut dermatită atopică și analizele au confirmat alergiile) așa că pentru primele două luni de mâncărică am evitat oul și laptele și am ținut regula de 2 zile. Eu clar am făcut o pauză de câteva luni de la ou și lactate. Noi am început diversificarea la 6 luni și jumătate. În ce ordine sunt alese alimentele, de ce aia și nu cealaltă, ce cantitate și la ce oră – ține doar de tine ca și mamă, de cum simți că este mai bine pentru copil. Fiecare decide pentru copilul său !
În primele 3 săptămâni am gătit legume la abur, din a noua zi am adăugat și câte o picătură de ulei de măsline în piure pentru a ajuta la digestie, din a treia săptămână am introdus carnea de curcan și micul dejun, pentru că nu am întâmpinat vreun refuz din partea lui Alexandru. Din prima zi și până în prezent mănâncă foarte bine, însă bineînțeles că are și el toanele lui și uneori nu are chef de un aliment anume. De exemplu, într-un timp mânca foarte bine broccoli, în alte zile îl refuza și voia altceva. Noi am mers pe diversificarea clasică deoarece… eiii, pentru că lui mami îi era frică de o posibilă situație de înec. Am trecut la pasat cu furculița după 2 luni de mâncărică, și bucăți abia dupa 9 luni și jumătate.
Săptămâna I
1. morcov + păstârnac
2. morcov + păstârnac + dovlecel
3. dovlecel + cartof dulce
4. cartof dulce
5. fasole verde + dovlecel + morcov
6. fasole verde + morcov + usturoi
7. păstârnac
Săptămâna II
8. păstârnac + dovlecel
9. dovleac plăcintar + ulei măsline
10. dovleac plăcintar + cartof alb + ulei măsline
11. cartof alb + morcov
12. ardei gras alb + pătrunjel + ceapă + dovleac plăcintar
13. ardei gras alb + cartof dulce
14. dovleac plăcintar + avocado
Săptămâna III
15. avocado + morcov
16. dovlecel + păstârnac
17. dovlecel + cartof dulce
18. cartof dulce + broccoli
19. broccoli + dovleac plăcintar
20. spanac + cartof alb
21. spanac + curcan
Săptămâna IV
22. MD – cereale + banană / P – morcov + dovlecel
23. MD – măr la abur + biscuite / P – zucchini + dovleac plăcintar
24. MD – măr la abur / P – curcan + morcov +pătrunjel+ ceapă
25. MD – banană / P – curcan + cartof dulce
26. MD – măr la abur / P – cartof dulce
27. MD – pară la abur / P – pui + dovlecel + morcov
După prima lună de diversificare, am plecat la mare, așa că am fost nevoită să apelez la borcănașe. Nu am avut nici aici probleme, le-a acceptat, preferatele lui fiind cele cu fructe – pară, prune, caise. Nu am ales un brand anume, le achiziționam ori din DM ori din Auchan/ Carrefour / Lidl.
Sper că acest articol a fost de folos și că experiența mea te va ajuta!
Spor la gătit și lui bebe la mâncat!