E o vorbă românească ce spune că „veşnicia s-a născut la sat”. La Hansi în Criț vei înțelege ce înseamnă acest lucru.
Satul – o formă de așezare rurală a cărei populație se ocupă în cea mai mare parte cu agricultură, cu vorbele de duh din strămoși și cu purtarea peste timp a tradițiilor românești, a reprezentat de fiecare dată pentru mine o fugă din haosul urban. O oază de liniște scufundată-n simplitate și bucurie. Bucurie adusă de lucrurile aparent mici, dar esențiale sufletului.
Un lucru știu sigur: simt că sunt bine cu mine atunci când mă bucură lucrurile mici. Iar starea de bine de multe ori mi-o găsesc la țară.
Ultima vacanță (cea de Paște) am petrecut-o la o oră și ceva depărtare de casă, dar cu mintea departe, la zeci de ani distanță, undeva prin copilărie. Pentru că ne-a plăcut enorm de mult locul și știm cu siguranță că vom reveni, m-am gândit să las și aici pe blog o recomandare de cazare și loc de mers atunci când cauți liniștea adevărată.
Satul Criț
Situat în inima Transilvaniei, satul Criț face parte din regiunea Țara Ovăului sau Haferland – cum mai este denumită de către localnici, zonă aflată între Sighișoara și Rupea.
Alături de localități învecinate precum Roadeș, Viscri, Bunești, Rupea, Fișer, Meșendorf sau Saschiz, Criț reprezintă exemplul perfect de sat săsesc, în care casele au porțile zidite, în care mobila din lemn masiv este pictată manual, oamenii sunt primitori iar bisericile fortificate sunt încărcate de istorie și obiecte de patrimoniu.
Faptul că ne-am cazat în Criț pentru noi a fost cea mai bună decizie, chiar dacă nu știam satul și e mai puțin popular decât Viscri. Recunosc că a fost pe ultima sută de metri, dar ne-am dorit o cazare la țară. Iar acesta a fost singurul criteriu după care ne-am ghidat. Prețul a fost extrem de modest, undeva la 380 lei/noapte cu mic-dejun inclus și cu 2 paturi în cameră și lemne de foc la discreție. Asta în condițiile în care toate ofertele erau epuizate cu 2 săptămâni înainte de Paște, iar cele rămase porneau de la 1000 lei/noapte.
La Hansi în Criț – cazare
La Hansi în Criț este un exemplu de restaurare, cu scopul de a reconstitui atmosfera unei gospodării tipice iar accentul a fost pus pe conservare, reparații și autenticitate. Casele au fost restaurate cu grijă, cercetând istoria şi obiceiurile saşilor care le-au construit și locuit, pentru a le păstra farmecul şi caracterul autentic. O experiență de neuitat o reprezintă focul de lemne trosnind în sobele de teracotă pictate manual.
Sincer, în momentul în care am intrat în cameră și am văzut „chilerul” (mamaie așa spunea camerei în care ne strângeam la masă, gătea și păstra alimentele, un fel de bucătărie) – am știut că va fi o vacanță de neuitat. Apoi am văzut sobele și coșul cu lemne. Apoi camera cu paturile de lemn, covoarele de pe pereți, țolurile. Pentru cine își dorește o reîntoarcere la origini, o reconectare cu copilaria, are nevoie de o astfel de vacanță. Cireașa de pe tort a fost fântâna din curte de unde ne aprovizionam cu apă, Alexandru fiind tare încântat să bea apă direct din cană.
Cazarea pune la dispoziția clienților camere amenajate în stil tradițional, o curte spațioasă, o mini-fermă, iar ca si poziționare se află chiar la 2 pași de biserica fortificată.
Activități
- vizitarea fermei La Hansi în Criț (cal, oi, măgari, iepuri, păun și alte păsări)
- vizitarea Bisericii Evanghelice Fortificate Criț
- plimbare prin sat cu căruța
- drumeții în pădurile și dealurile din apropiere
- plimbări cu bicicleta pe faimosul traseu special amenjat ce leagă Criţ, Viscri, Buneşti şi Meşendorf, traseul este de 40 km
- picnic pe deal
- tururi la bisericile fortificate din Viscri, Saschiz, Mesendorf şi Roadeş
- tururi în Cetatea Sighişoara
Las mai jos datele de contact și unde îi poţi: www.lahansi.ro
Sper că a fost cu inspirație și de ajutor!
Dacă ți-a plăcut articolul, citește și Castelul Kalnoky, Micloșoara.