Dacă ești la Cluj și nu știi ce să vizitezi prima dată, mai întâi bucură-te de o cafea bună și o mâncare gustoasă.
Cluj Napoca este locul de unde sunt bunicii mei din partea mamei, așa că nu îmi este deloc străin și îmi trezește multe amintiri frumoase. Scriu articolul acesta pentru că de curând am vizitat-o pe verișoara mea care face facultatea la Cluj, împreună cu Alexandru, mama și mătușa, și am vrut să mentionez câteva locuri faine care merită vizitate.
Noi am ajuns vineri seara și am plecat înapoi spre casă duminică, deci practic am avut la dispozitie doar ziua de sâmbătă și duminică dimineata.
A fost o plecare pe repede înainte, care nu era planificată, dar de care am vrut să mă bucur și să bifez cât mai multe locuri. Așa că las mai jos locuri pe care le-am vizitat sau locuri care mi-au fost recomandate însă nu am mai avut timp să le vizitez, dar care mi-au plăcut.
Hugs & Mugs Coffe Place
Când am plecat din Brașov, mă gândeam că ar fi fain să mergem și într-un loc pentru copii, și m-am gândit la cafeneaua Hugs & Mugs. Este un loc modern, care pune la dispozitie jucarii faine pentru bebelusi si toddleri. Dar am zis că nu îmi fac mari sperante pentru că nu știam cât de departe este de cazare. Vineri seară când am ajuns la cazare era destul de întuneric și nu mi-am putut da seama de orientarea mea în spatiu, așa că doar dimineată am studiat putin zona.
Mare mi-a fost mirarea să vad că de fapt cafeneaua Hugs & Mugs se afla fix lângă cazarea mea, perete în perete să fiu mai exactă. Care era probabilitatea oare? În orice caz, dimineată am ieșit cu mama și Alexandru la cafea, timp în care Alexandru s-a jucat și eu am făcut câteva poze.
Ceea ce mi-a displăcut să zic așa a fost faptul că cerusem și pentru Alexandru un pahar mic de lăptic vegetal undeva la 40 ml – genul de pahar minuscul pentru espresso scurt, și am plătit în jur de 8 lei cred, sper că nu greșesc. Mie personal mi se pare mult, însă poate acestea sunt preturile de Cluj.
Emozia
La Emozia am venit cu Alexandru și cu verișoara mea Denisa, pentru că mi-am dorit să văd ce gust are cafeaua lui Mihai Morar. Și sincer, foarte bună, că am mai revenit apoi și duminică înainte să mă pun la drum spre Brașov.
Spatiul mic dar super fain amenajat, cu gust, vizitat de oameni de calitate. Cafeneaua se află pe strada Constantin Brâncuși 1, în zona Gheorgheni.
Mare mi-a fost mirarea să aud că nu au zahăr. Deloc! Verișoara mea ceruse zahăr că preferă cafeaua mai dulce, însă se pare că a avut parte de o experientă faină la Emozia – de o primă cafea de specialitate fără zahăr. Mi-a promis că va mai încerca.
Locul s-a potrivit la fix cu ieșirea noastră pentru că nu cred că am mai ieșit cu verișoara mea să pierdem timpul pe la cafele și prin oraș. Și a fost o întâlnire cu emotie.
Eggcetera Cluj
Pentru un brunch rapid, Eggcetera este cel mai fain loc. Îl aveam pe lista mea cu locuri de vizitat, așa că sămbătă la ora 12, după vizita de la Emozia și după ce l-am lăsat pe Alexandru acasă la somn alături de mama și mătușa, am venit aici cu verișoara mea. De cum intri vei observa marea masă comună, primul indiciu al unei experiențe reconfortante.
Meniul e simplu, cu câteva preparate, fără complicații – și zic asta în ideea în care dacă vrei să schimbi ceva, nu se poate. Auzisem de la un alt client care voia să schimbe ceva la preparatul ales. Fiind situat în centru pe strada Napoca, găsești foarte greu parcare (în cazul meu 40 minute), așa că de preferat ar fi să iei autobuzul. Circulă foarte bine și toată lumea foloșeste acest mijloc de deplasare dacă are treabă prin centru.
Ajunse la locatie, am observat o coada de vreo 10 persoane, ne-am așezat și noi frumos, așteptând, timp în care ospătarul mai ieșea să ia pulsul, să ne transmită codul QR pentru a vizualiza meniul iar mai apoi, să ne ia comanda. Toate acestea s-au întâmplat în vreo 20 minute, am înteles că locul e de tipul: vii, comanzi din stradă, te așezi, hop a și venit mâncarea, îti termini băutura și pleci. Un concept fain, dar sunt sigură că nu îl poate întelege oricine, depinde ce experientă culinară cauti. Noi am fost super încantate – ne-am ales ouă poșate cu brânză, oua benedict și la desert sweet french toast cu banană caramelizată cred, ananas și mascarpone. Delicios! Pentru 3 preparate și un suc am plătit 127 lei.
Vintager
Dacă ești un căutător de piese vintage, merită să vizitezi locul acesta. Este un magazin cu haine noi (outlet) situat pe strada Baba Novac 11, aproape sau în centru. Eu neștiind orașul aș spune că în centru. Știu brandul de ceva timp din online, îl tot urmăresc, însă recunosc că am plecat cu mâna goală pentru că nu ne-am găsit nimic pe stilul nostru.
Am mai avut o tentativă de a căuta magazine cu haine vintage sau sh într-un cartier Mărăști, dar fără succes. Ne-am dat bătute și am plecat acasă.
Iulius Mall / Vivo Mall
După somnul de prânz a lui Alexandru, care a durat aproape 4 ore, întotdeauna doarme mai bine în deplasare, am ieșit în plimbare la lacul Iulius de lângă mall. În weekend-ul acela am prins o expozitie cu dinozauri, de obicei se întâmplă ceva pe la parcul Iulius, eu am auzit reclama la radio și am zis să vizităm și noi. Nu am stat foarte mult pentru că bătea vântul tare, așa că după un tur ne-am reorganizat traseul și am zis că mai bine mergem la Vivo Mall, care se află în Florești, la ieșirea din Cluj.
Acolo a urmat o sesiune de shooping, câteva tricouri și alte haine pentru Alexandru. Se simte diferenta dintre mall-uri, întotdeauna la Cluj am găsit o altă gamă de haine mult mai faine fată de ce găsești la Brașov. Tocmai de asta am si ales câteva de aici pentru că în ultimul timp nu prea mi-am mai cumpărat din mall.
Fac o paranteză aici, urmează cât de curând o sesiunde de detox în garderoba mea așa că sigur că probabil și inevitabil tot voi ajunge la fast fashion, oricât de mult l-aș evita din păcate pentru unele piese vestimentare tot în mall voi ajunge. M-am legat de sustenabilitate și de cum pot reduce cumpărăturile în fast fashion și să aleg mai mult brand-uri românești ori haine sh. Uneori poti, alteori nu ai de ales: lipsa timpului, bani, varietate, stil etc.
Grădina Botanică Alexandru Borza
Chiar dacă nu ne-am ales cel mai bun moment de a vizita grădina botanică, am ales să o facem duminică dimineată. Ca și pozitie se află în zona centrală, iar un bilet costă 15 lei.
Ca și atractii Gradina Botanică include Muzeul Botanic, serele, grădina japoneză, grădina romană, turnul de apă, statui și mai multe sectoare care sunt foarte frumoase pe timpul verii.
Fiind weekend Muzeul Botanic era închis și am vizitat direct serele: sera Palmariu și sera plantelor mediteraneene şi australiene. În concluzie, aș mai reveni aici, dar vara! 🙂
Nuka Bistro
Înainte să ne punem la drum, am mâncat rapid o ciorbă și o supă cremă la un restaurant drăgut din centru – la Nuka Bistro. Pentru că: parcare aproape, cea cu plată de lângă biserică și probabil singura parcare din centru. Recomandarea a venit și de la alti oameni, dar si de la Google în momentul în care am scris „restaurante bune în Cluj”. Noi am ajuns la ora 11 acolo și voiam un felul doi pentru Alexandru, însă doar de la 12 deschideau bucătăria pe partea de main course. Până la 12 se puteau servi ciorbă și mic-dejun clar. Am văzut că aveau la desert și lapte de pasăre. De recomandat și revenit, foarte bună mâncarea!
Cetătuia
Dealul Cetătuia este cred cel mai celebru punct de unde poți avea o priveliște asupra orașului. Nu l-am vizitat acum, însă am vrut să il mentionez pentru că tin minte că am ajuns și pe aici la un moment dat, când eram mai tânără.
Acum las mai jos câteva locuri care mi-au fost recomandate, însă nu am reușit să le vizitez, dar la o primă vedere, par interesante.
Gandhi – un restaurant indian situat în Piata Mihai Viteazu
Joben Experience Bar – un bistro asociat cu streampunk-ul
Garlic – un restaurant cu preparate ce contin usturoi
Cimbru restaurant – un loc instagramabil, cu mâncare fancy, pe Decebal 37
Restaurant Valachia – cu loc de joacă la interior
Sper ca acest articol să te ajute și să te inspire în următoarea ta vizită la Cluj! Dacă ai impresii sau păreri, le aștept în comentarii!
Dacă ti-a plăcut recomandare mea, uite al articol util pentru tine: Cazare în mijlocul naturii – Zaga Zaga.