Zilele trecute „răsfoiam” internetul și mă gândeam ce desert al zilei să mai facem la Pizzeria Izvor. Dacă ne urmărești activitatea în online, probabil ai văzut că din când în când mai facem un desert ocazional, în funcție de sezon. Și cum deja am intrat în sezonul rece, este necesar un desert cald, fraged și aromat. Parcă unul singur îmi apărea tot mai des în căutări: rulouri cu scorțișoară.
De fiecare dată când dau de o poză cu cinnamon rolls (rulouri cu scorțișoară sau cum ar spune suedezii – kanelbullar), pur și simplu îmi plouă în gură, dar mă cuprinde și un dor de nedescris de Suedia. Am muncit și locuit acolo prin 2014, și pot spune că mi-a rămas dragă. Nu aș știi să explic exact de ce. Este un popor liniștit, disciplinat, educat, echilibrat și fericit. Și poate acest lucru mi-a plăcut la suedezi. Îmi plac casele lor frumoase și confortabile, plajele virgine de la marginea orașului, dar și faptul că pun familia și fericirea lor pe primul loc. Oricum, eu am plecat de acolo cu o poveste, prietenii legate și câteva amintiri frumoase. Am trăit o experiență frumoasă, per ansamblu.
Nu gătesc eu foarte des, recunosc, dar am zis că este un moment bun să mă implic în bucătărie, mai ales că o am și pe doamna Genoveva alături de mine. Apropo, fac o paranteză, doamna Geno face cei mai buni burgeri la Pizzeria Izvor. Și nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, trebuie doar să vii să îi încerci. Atât îți spun doar ca să te las cu gândul la ei: toate ingredientele sunt proaspete, chiflele sunt artizanale, carnea de vită românească o procurăm de la o măcelărie locală și o condimentăm după gustul nostru, iar dulceața de ceapă caramelizată este o nebunie.
Iar acum, să revenim la desertul nostru: rulouri fragede umplute cu o cremă de unt cu zahăr brun, scorțișoară și cacao, glazurate și însiropate bine de tot.
Pentru aluat ai nevoie de: 500 gr făină (cernută), 300 ml lapte (călduț), 50 gr unt 80% grăsime (topit și răcit), 7 gr drojdie uscată, 1 zahăr vanilat, 2 ouă și puțină sare.
PASUL 1: Toate ingredientele pentru aluat se amestecă și se frământă cu mâna, la nevoie se mai adaugă făină până obținem un aluat omogen și nelipicios. Aluatul se lasă la dospit până ce cantitatea se dublează.
PASUL 2: se pregătește compoziția formată din: scorțișoară 1 plic mare, cacao și zahăr brun – eu le-am pus după ochi. După ce aluatul a crescut, se întinde în formă de dreptunghi, se unge foaia cu unt topit și răcit, apoi se completează cu compoziția de scorțișoară.
PASUL 3: Aluatul se rulează cu grijă, se taie în bucăți mici cu o grosime potrivită, apoi se așează într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Cuptorul trebuie să fie încins la 100 de grade și se lasă pentru aproximativ 20 de minute.
După 20 de minute, sau după ce ți se pare că au crescut cât de cât, se crește temperatura cuptorului la 180 de grade și se mai lasă încă vreo 20 de minute, până se rumenesc.
PASUL 4: La final, pentru a le însiropa, se toarnă peste ele o compoziție pregătită în prealabil, la foc încet, făcută din lapte, esență de vanilie, frișcă lichidă și zahăr/miere. Poți alege mierea în detrimentul zahărului.
Rețeta e super simplă, iar rulourile sunt fragede, gustoase și sunt potrivite pentru anotimpul răcoros. Eu una sunt tare bucuroasă că ne-au ieșit și drept urmare, au fost desertul zilei de 08 Noiembrie, dacă tot a fost sărbătoare – de Sf Mihail & Gavril.
Mirosul de scorțișoară a pătruns în toate colțurile casei și era pur și simplu ademenitor. Dacă ți-am făcut poftă, te invit să incerci rețeta sau te aștept în vizită pe la Pizzeria Izvor să încerci alte dulciuri de casă.
Spor la gătit!
Zile frumoase!