Pastel de Nata – ai auzit de acest desert?
Îmi place să spun că mâncarea ne redă o emoție. Ne reamintește de o poveste, un loc, o țară, o persoană sau de o experiență. Ne stârnește o amintire, de cele mai multe ori plăcută, iar în felul acesta asociem gustul cu amintirea.
Când spun ‘”sarmale” la ce te gândești? Mă gândesc la acasă, mama, bunica, Crăciun, nu?
Dar când spun „fructe de mare” ? Eu mă gândesc la Grecia, unde le-am mâncat pe cele mai bune.
Dar „Pastel de Nata” îți spune ceva?
Sincer, mie nu mi-ar fi spus nimic până acum câteva luni, moment în care am descoperit o nouă cafenea în oraș. Acolo serveau mici prăjiturele rotunde, sau mai bine zis mini tarte cu un fel de budincă. Iar de fiecare dată când veneam la cafea, era musai însoțită de un pastel de nata. Am văzut că erau produse de cei de la Piața9. Apoi m-am tot gândit „cum ar fi…”
Cum ar fi să încerc să fac și eu acasă? Aproape că a devenit desertul meu preferat.
i
Nici prea dulce, ușor echilibrat ca și ingrediente, porție suficientă pentru o pauză de dulce.
Vezi tu, eu nu am fost în Portugalia, cu toate că e pe lista mea, așa că nu pot să spun că îmi aduce aminte de bucătăria lor. Dar îmi reamintește mereu de singurul loc din Brașov unde le puteam găsi – M2 Caffeteria. Asociez acest desert cu o pauză din haosul urban, atunci când ești pe fugă și iei 2-3 guri dintr-un dulce echilibrat, diferit de ceea ce găsești în mod normal într-o cafenea: croissante, banana bread sau patiserie/cofetărie.
i
Asociez desertul cu momente de liniște la cafea, observând oamenii și povestind cu câte o prietenă. Asociez desertul cu un ritual de calmare și așezare emoțională.
Asociez deseretul cu amintiri create aici în cafenea. Până și cafeneaua însuși este o stare. Cu ilustrații pe geam și imagini cu pisici, poezie pe pereți și pe servețele. Fă-le o vizită și vei înțelege ce zic!

Până atunci, las aici rețeta asta de pastel de nata, în cazul în care vrei să o încerci. Pentru zilele în care nu ai chef de nimic, ieși la o cafea la M2. Îți vei schimba radical starea.
Ingrediente Pastel de Nata (8 bucăți)
1 foietaj
ă
Pentru cremă ai nevoie de: 25g făină, 200 ml lapte, 100 gr zahăr, 30 ml suc de lămâie, 1 linguriță vanilie sau esență, 3 gălbenușuri, 1 praf sare.
Preparare
A
A
- Într-o cratiță se pune la fiert: sucul de lămâie, zahărul și vanilia.
- Într-o altă cratiță se pune laptele, făina și sarea. În ambele se amestecă 5 minute la foc mic.
- Se lasă ambele compoziții la răcit, apoi se amestecă.
- Se adaugă în compoziție treptat gălbenușurile.
- Pe urmă ne ocupăm de foietaj. Se decupează cercuri din foietaj cu un pahar potrivit ca și dimensiune.
- Se unge cu ulei o tavă de brioșe. Se pune aluatul, apoi compoziția cam 3/4 din forma tăvii.
- Se dă la cuptorul preîncălzit la 230 grade pentru 20 minute.
p
Poftă bună! 🙂

dacă ti-a plăcut, vezi și reteta Banan Bread