Fără zahăr
Una dintre cele mai populare rețete își face loc și în lista mea de bunătăți. Un chec fără zahăr, opțional vegan (de post), ușor de făcut, doar cu ingrediente pe care cu siguranță le ai tot timpul în casă. Hai să salvăm niște banane prea coapte și să evităm risipa alimentară! #denearuncat
Inevitabil, se întâmplă să mai uiți de anumite alimente ori să gătești prea mult și să rămână din mâncare. Și este păcat să arunci mâncarea! Fie ea prea coaptă, prea uscată, prea veche, prea multă, prea prea… și nu, nu trebuie să fii creativ sau să știi să gătești. Este suficient să urmărești hashtag-ul #denearuncat lansat de un foodblogger – Greta cu contul @DeMancare.
Evită risipa alimentară
Piure-ul rămas de seara se poate transforma într-o brioșă cu legume, pâinea sau patiseria uscată într-un chec delicios, bananele prea coapte într-o banana bread pufoasă, fie ea de dulce sau de post. Sau vegană mai nou, căci eu una am revenit la varianta FĂRĂ LACTATE. Motivul? A reapărut alergia lui Alexandru și atâta timp cât îl alăptez, evităm amândoi lactatele.
Fiindcă Moș Nicolae a fost darnic cu bananele, iată-ne după câteva zile cu coșul plin de banane bronzate. Având o oră la dispoziție și toate ingredientele de bază în dulap, mă pun pe făcut rapid un chec!
Ingrediente
250 gr făină integrală / albă
3 – 4 banane mari coapte
50-100 ml lapte (opțional vegan)
2 ouă (opțional ou vegan: 2 lg de semințe de chia + 6 lg de apă)
30 ml ulei sau unt topit (opțional de cocos)
1 plic praf de copt (10 gr)
5 gr bicarbonat de sodiu
1 linguriță scorțișoară Ceylon
1 lingură pudră de roșcove
1 vârf de sare
1 lingură esență de vanilie
50 gr miez de nucă / alune de pădure (măcinate)
Mod de preparare
Dacă pregătești varianta vegană, trebuie să prepari înainte oul vegan. Se pun 2 linguri de semințe de chia și 6 linguri de apă într-un bol mic, se amestecă și se lasă la hidratat câteva minute. Se obține o gelatină.
Într-un bol încăpător se adaugă ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, pudra de roșcove și vârful de sare.
Se amestecă.
Într-un bol separat se pasează bananele cu o furculiță până se obține o pastă moale. Se adaugă esența de vanilie și uleiul / untul, după caz. Se amestecă, apoi se adaugă peste ingredientele uscate, împreună cu ouăle vegane de chia.
Se amestecă totul cu o lingură, iar pe parcurs de compoziția moale se combină cu cea uscată, se adaugă lapte. Se completează cu lapte până de obține o compoziție omogenă, aici completarea se face la ochi. Dacă e nevoie de mai mult lapte, se completează.
Se adaugă nucile / alunele de pădure măcinate. Se amestecă.
Se pregătește o tavă de copt unsă cu ulei / unt, se așează compoziția uniform și se bagă la cuptor la 180 grade pentru 45 minute. Se testează cu o scobitoare până aceasta rămâne uscată. Daca se prinde aluat de scobitoare, o mai lăsăm câteva minute.
Oricum checul va avea o textură ușor umedă, însă e important ca în primele 30 de minute să nu se deschidă cuptorul.
Se lasă la răcit apoi se poftește la păpăcit!
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut rețeta, poate te interesează și Madlene cu cocos și portocală!