Ce periuță de dinți electrică cumpărăm?
Dacă te gândești să treci de la periuța ta manuală la una electrică, dar nu ești convins sau pur și simplu te copleșește varietatea modelelor de pe piață și nu știi ce să alegi, scriu acest articol cu gândul la tine. Recunosc, și eu am fost în punctul acela, până am avut o discuție la cabinetul stomatologic unde merg de obicei și am dezbătut acest subiect. Apoi am tras niște concluzii.
Vin în ajutorul tău cu un mini-ghid care sper eu să te ajute și să te inspire – citește până la final ca să descoperi dacă se merită schimbarea, dar să afli și câteva lucruri de care să ții cont când îți cumperi prima periuță de dinți electrică.
Manuală vs electrică: care este varianta cea mai bună?
Ține cont de faptul că există ceva mai important decât periuța folosită: tehnica pe care o ai atunci când îți periezi dinții. Poți obține rezultatele dorite și o dantură sănătoasă atât cu o periuță manuală, cât și cu cea electrică, atâta timp cât acorzi suficientă atenție tehnicii de periaj.
Periajul ar trebui să fie realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și nu ar trebui să dureze mai puțin de 2 minute. E important să periezi fiecare suprafață dentară, cu mișcări de „măturare”, dinspre gingie înspre dinte. Cu alte cuvinte, e complet greșit să îți periezi dinții cu mișcări stânga-dreapta, agresezi smalțul și nu reușești să cureți suficient. Ține cont că ața dentară și apa de gură sunt necesare la fiecare periaj, practic ele completează procesul de curățare a dinților.
Acum, să vorbim despre ce periuță alegem.
Am vizitat-o pe doamna Dr. stomatolog Ruxandra Tonciu de la Bright Smile și am povestit mai pe larg despre acest subiect.
Periuța electrică are câteva avantaje considerabile:
- asigură o curățare eficientă și o îndepărtare completă a plăcii bacteriene
- este ușor de folosit
- nu afectează smalțul sau gingiile
- unele pot fi inteligente, așa că te anunță atunci când aplici prea multă presiune pe dinți sau când periajul e incomplet
Dezavantajul principal poate fi legat de costurile mai ridicate ale periuței de dinți electrice, dar și de faptul că uneori poate fi mai dificil să găsești capete de schimb compatibile (care nu sunt nici ele chiar ieftine).
Dar dacă acest punct nu reprezintă un impediment și ești decis să treci la periuța electrică, uite la ce criterii să fii atent:
- Tipul de mișcare
Periuțele electrice au mișcări de două tipuri: oscilante-rotație și sonice; în cazul ambelor, trebuie să citești cu atenție descrierea producătorului, pentru că recomandările diferă; presiunea, numarul de rotatii sau de oscilatii precum si capetele de periaj utilizate sunt și ele diferite și fiecare producător face recomandări în funcție de sensibilitatea dentară, existența sau absența lucrărilor dentare / a aparatul ortodontic etc.
- Senzorul de presiune
Dacă tot faci această investiție, îți recomandăm cu încredere să alegi o periuță de dinți care are senzor de presiune; această caracteristică e extrem de utilă și te avertizează când pui prea multă presiune pe dinți. La fel de utilă e și funcția de temporizator, care te avertizează dacă te-ai periat mult prea scurt.
- Dimensiunea periuței electrice
Trebuie să analizezi bine acest aspect în funcție de dimensiunea cavității tale bucale; unele periuțe electrice vin cu capete destul de mari, care, deși eficiente, s-ar putea să facă periajul extrem de inconfortabil. Tot de dimensiunea periuței trebuie să ții cont și dacă călătorești mult – când o periuță mai compactă e clar mult mai ușor de transportat.
- Vârsta
O periuță electrică pe care o folosește juniorul familiei nu va fi potrivită și pentru bunic, care poate are lucrări dentare și alte particularități. Așadar, când cumperi o periuță electrică, asigură-te că specificațiile ei sunt în concordanță cu vârsta posesorului.
Ce periuță am ales pentru mine și copil?
Discutând cu doamna doctor, am stabilit că îmi doresc o periuță electrică cât mai simplă, cu mai multe viteze, cu acumulator și cât mai silențioasă. Analizând opțiunile, am decis să aleg brandul Philips, modelul Sonicare, atât pentru mine, cât și pentru copil. Diferența constă în capătul cu peri mult mai mici și pe partea de design. Alexandru a fost tare entuziasmat de stickerele primite care se lipesc pe periuță, dar pot spune că și periajul a devenit mult mai plăcut și interesant.
Recunosc, mie mi-a luat probabil o săptămână să mă obișnuiesc cu noul mod de periaj, mișcările sunt ușor diferite față de periajul cu periuța normală, plus că la început aveam o ușoară sensibilitate dentară, cel mai probabil de la vibrațiile periuței.
Sonicare are două viteze, este silențioasă și sincer, am și uitat când am încărcat-o ultima dată. Bateria ține destul de mult și este un plus mai ales pentru cei care călătoresc destul de des, că nu mai este nevoie să iei și acumulatorul.
Nu uita că e esențial să schimbi capetele periuței electrice la fiecare trei luni sau după fiecare detartraj / răceală: e important să nu contaminezi din nou cavitatea bucală. Cu tehnica de periaj corectă, nicio periuță nu e greșită. 🙂
SFAT! Nu cumpăra niciodată periuțe de dinți din silicon sau alte materiale care nu au trecut testul timpului. Periajul nu se face într-un mod corect, plus că siliconul nu este recomandat în igiena dentară.
P.S: indiferent de tipul de periuță ales, optează mereu pentru perii moi și evită să îți agresezi dinții: nu îi cureți mai bine, ci doar îi deteriorezi.
Dacă vrei să afli mai multe despre cabinetul stomatologic Bright Smile, fă-le o vizită virtuală pe site!
Să fie cu folos acest articol!
Cu drag, Geanina!
Citește și Dacă mama este bine, e și copilul!