O casă semeață din mijlocul cetății Sighișoara, chiar la poalele Dealului, invită călătorul la odihnă, rugându-l parcă să-i asculte povestea.
În vremuri de demult, familia Fronius ridică una dintre puținele case care aveau să reziste incendiului din 1676.
Astăzi, o vei găsi sub numele de Fronius Residence. Cei drept a avut loc un întreg proces de restaurare și transformare, însă multe elemente se regăsesc chiar și acum.
Locul vechii pivnițe a fost luat de micul bar. Mesele barului poartă și ele urma adâncă a timpului, cu inscripții din anii 1822 sau 1900.
Dar ceea ce m-a fermecat, cu adevărat, a fost intrarea. O ușă de lemn ce poartă numărul 13, care se deschide cu un scârțâit ce parcă și acum îl simt în inimă. Un sunet demult apus, ce-aduce la pachet amintirile vremurilor uitate.
Vei străbate un coridor de piatră, care te conduce la recepție. Recepția poartă, și ea, însemnul vremii. Aici, o masă veche de lemn, sper să nu mă înșel dar părea un banc de lucru restaurat, procurat dintr-un atelier de tâmplărie. Cheile mari, ca odihnioară, din fier. Cât de minunat!
Spune drept, deja ai intrat în povestea mea, așa-i? Și e numai începutul!
Fronius Residence – cazare de 5 stele
În încăperea cu recepția se află și sala în care se servește masa, și micul-dejun, care e de tip bufet. Variat, gustos, cu bunătăți care mai de care mai de casă și mai deosebite. Sala plină de ceasuri, de cum le priviam simțeam cum timpul stă în loc. Și chiar așa a fost, și s-a simțit, cum veșnicia m-a găsit.
Apoi la dreapta se află zona de șezătoare, o zonă cu canapele și mese mici, loc de cinstit seara un pahar și citit o carte bună, într-o lumină difuză. Recunosc, am băut o vișinată de casă aici, și am îndrăznit să admir mai bine vestitul bar de lemn.
Tot pe aici se află și fântâna, încă e întreagă.
Semn de înaltă poziție socială, puțul de apă din curtea interioară a casei salvase ceea ce peste sute de ani urma să devină o bijuterie a vechii Cetăți. Inscripția latinească, datând de după marele incendiu, rezistă și acum demnă, pe fațada casei în semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru protecție.
Dar să trecem dincolo de ușă și să evadăm într-o grădină plină cu verdeață, și ziduri cu iederă care se cațără până la cer. De cum privești te-nconjoară casa aceasta semeață cu a ei poveste născută la 1609.
Noaptea era un sfeșnic bun, căci singurul zgomot care te-ar fi putut deranja ar fi fost scânteia unei lumânări aprinse la marginea unor scări de lemn.
Și ușor ajunge și la camere. Fronius Residence are 11 camere, fiecare cu un stil aparte ca dimensiuni si decor.
Noi am avut deosebita onoare de a ne caza într-un apartament, cu vedere la strada mare. Cred că am pierdut jumătate de ceas doar admirând mobilierul, și tavanul, și toate decorațiunile amplasate cu un scop. Acela de a reda atmosfera de poveste.
Intrarea m-a cucerit din prima, apoi recepția și curtea interioarăm dar intrarea în cameră a fost momentul în care am zis: „mai vreau să vin aici”. Și nici măcar nu am plecat.
Într-una dintre camere, tavanele gotice mai poartă încă urmele marelui incendiu. Ele sunt brăzdate de arce din piatră sculptata și, din loc în loc, se mai poate vedea pictura originală restaurată. Închizătorile ușilor au ramas cele de odinioară. Mobilierul este vechi, în ton cu atmosfera casei, achiziționat piesă cu piesă din diferite zone din Transilvania. Băile măiestoase, din materiale naturale, conțin ușoare contraste de vechi și nou, întocmai gândite pentru confortul deplin al vizitatorului.
Dar ce ar mai fi de continuat, după ce am povestit despre ce m-a frapat cel mai mult?
Te invit să descoperi această oază de liniște, de întoarcere în timp, unde gazdele (o afacere de familie) abia te așteaptă cu drag.
Dacă vrei să vezi și altă cazare la doar 50 km de Sighișoara, hai la Criț! Citește articolul despre satul de lângă Viscri!
Vezi aici 10 Atracții turistice în Sighișoara!
_______________________
NOTE: Fotografiile sunt realizate de Galben Pai.