„gropi ilegale de deșeuri unde plastic e aruncat
nicicând reciclat, ori refuzat, ori eliminat
căuți legume bio, dar rămâi sufocat
de campanii greenwashing și zâmbete sarcastice
săracii pești care fac slalom printre pungi, peturi și microplastice
câți acum oare s-au fi întristat?
e păcat de a noastră natie… „
___________________
Fie ca Ziua Internațională fără Pungi de Plastic – 3 Iulie – să-ți aducă o conștientizare importantă atât pentru mediu, cât și pentru umanitate și animale – și anume să refuzi să mai cumperi punguțe, să le refolosești pe cele vechi, să începi să folosești sacoșa textilă. Dar sunt mult mai multe lucruri pe care le poți face ca să reduci consumul de plastic.
În urma unui research detaliat inspirat din surse autentice, mi-am dorit să las aici pe blog un articol care încurajează treptat reducerea consumului de plastic.
Să fie cu folos, că doar suntem în #iuliefaraplastic!
1. Evită alimentele ambalate în plastic
Știu că este o provocare, și că de cele mai multe ori îti este mult mai comod să îti faci cumpărăturile din marile lanturi de magazine. Recunosc, și eu încă o mai fac atunci când timpul mi se pare cel mai mare dușman. Însă atunci când am momente de trăit în tihnă, mă organizez. Merg la piată, stabilesc o zi pe lună când merg într-un magazin zero waste unde pot cumpăra mai multe alimente la vrac sau comand online periodic de la magazine zero-waste, iar daca nu este urgent produsul respectiv amân să îl cumpăr până găsesc altul într-un ambalaj din sticlă, carton sau hârtie. Ca inspiratie poti vedea articolul De unde să cumperi produse vrac.
2. Colectează deșeurile separat
Încearcă să separi deșeul menajer de cel reciclabil. Iar cel reciclabil împarte-l în carton, sticlă și aluminiu. Bateriile uzate și medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase, așa că ai grijă să le arunci acolo unde trebuie. De exemplu multe magazine pun la dispozitie pubele de reciclare a bateriilor, iar în cazul medicamentelor acestea pot fi predate farmaciilor.
Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este specificat faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.” Aici găsești un model de proces verbal pentru predarea medicamentelor.
3. Folosește sacoșe textile
Înlocuiește „punguta” de plastic cu săculeti realizati din materiale textile pentru fructe și legume. Sacoșa de cumpărături o poti înlocui cu sacoșa textilă sau poti refolosi pungile deja cumpărate. Cu sigurantă ai și tu sacoșa cu sacoșe și pungute într-un dulap din casă, ca orice român.
4. Evită hainele sintetice
Hainele sintetice conțin fibre mici din plastic care se pot rupe la spălare, de aceea se recomandă achiziționarea unui filtru pentru mașina de spălat rufe. Magazinele de articole vestimentare second hand pot fi o solutie extrem de practică ori dacă nu, achizitionarea articolelor de slow-fashion din materiale naturale.
5. Produse cosmetice și de igienă sustenabile
Din fericire, în ziua de astăzi există o mulțime de produse cu ambalaj 100% reciclat și ingrediente naturale. De asemenea, renumitele bețișoare de urechi produse din plastic și vată sintetică pot fi înlocuite cu unele din bumbac. Găsești peste tot o varietate de produse sustenabile ce le înlocuiesc pe cele poluante, de la periuțe de dinți, dischete demachiante, ață dentară, burete de baie din lufă până la hârtie igienică, produse de make-up, deodorante, absorbante sau șampon solid. EștiVerde.Ro este unul dintre site-urile unde poti găsi astfel de produse sustenabile.
6. Produse pentru casă sustenabile
Credeai că există produse sustenabile doar pentru corp? Află că există și pentru casă. În bucătărie poti folosi săpun solid de vase și perie ecologică, mix de tablete pentru curătarea geamurilor, detergenti pudră, perie pentru sticle, prosoape de bucătărie din bumbac. Și lista poate continua.
Dacă vrei să afli mai multe despre alte obiceiuri sustenabile, citește articolul 20 Obiceiuri Sustenabile – Tu accepti provocarea verde?