Am dat de gustul dulciurilor vegane. Îmi place să descopăr ingrediente și gusturi noi, rețete sănătoase, fără zahăr, care se realizează foarte ușor. Cam despre asta este vorba în această rubrică. Nu sunt eu o bucătăreasă desăvârșită, însă împărtășesc rețete gustoase, simple și (mai) sănătoase. Te invit la o doză de ciocolată vegană!
Fie că ești în post, nu consumi zahăr, ești vegan sau ai un alt stil de alimentație, această rețetă este ideală pentru iubitorii de dulce!
INGREDIENTE
100 gr unt de cocos
50 gr îndulcitor xylitol
100 ml apă
350 gr lapte praf de cocos
40 gr cacao
1 linguriță extract de vanilie
50 gr fistic (ușor prăjite) – mai poți folosi nuci, alune de pădure, migdale sau fructe uscate
MOD DE PREPARARE
1. Se pune într-o oală untul, îndulcitorul și apa. Se lasă pe foc până când ingredientele se topesc, apoi se dă deoparte și se lasă la răcit.
Xylitol-ul este zahărul de mesteacăn, utilizat ca alternativă naturală la zahăr, cu același raport de îndulcire, fără a modifica gustul, așa cum o face stevia.
Personal eu am folosit unt vegan de la Naturli .
2. Într-un bol încăpător se amestecă laptele praf și cacaoa. Eu am folosit lapte praf de cocos de la Niavis, îl poți găsi pe vegis.ro sau la farmacia Dr. Max.
3. După ce lichidul este răcit, se adaugă extractul de vanilie. Apoi, compoziția lichidă se adaugă peste cea solidă.
4. Se amestecă până se obține o pastă groasă, lucioasă.
5. Se adaugă fisticul sau ce fructe uscate se dorește. Fisticul l-am rumenit puțin într-o tigaie antiaderentă, apoi l-am tocat la cuțit.
Forma în care torni compoziția
6. Se toarnă compoziția într-o formă de silicon specială pentru tableta de ciocolată sau dacă nu, se folosește folie alimentară, formându-se un tub care se strânge la capete, precum un salam.
Fiind prima oară, eu am folosit o formă dreptunghiulară de ceramică peste care am pus folie, ca să pot lua ciocolata mai ușor după ce se întărește. Însă pe viitor voi căuta o formă de silicon, fiind o variantă mai sustenabilă, mai eficientă și mai practică.
7. Se pune compoziția la rece pentru minim 3 ore.
Tot din categoria deserturilor vegane, poți încerca și Brioșele cu afine.
*rețetă preluată de pe site-ul www.laprajiturela.ro