Dacă ești deja mămică, sunt sigură că știi cât de mult te schimbă apariția unui copil, indiferent că vorbim de corp, de mentalitate sau de partea de self-care. Dacă încă nu ai ajuns la stagiul acesta, imaginează-ți urmatoarea situație: pe măsură ce burtica prinde contur, kilogramele se acumulează, iar după naștere cea mai mare parte din energia ta se duce către bebe și pur și simplu, uiți de tine… până la un punct.
După naștere, am simțit cum corpul, sufletul și mintea mea aveau nevoie de o schimbare.
Cum cele mai bune schimbări pornesc din interior, am început cu alimentația și mișcarea. Iar un ajutor din partea unui specialist a fost mai mult decât bine primit în viața mea.
Un jurnal alimentar a fost startul meu către un stil de viață sănătos!
Ținând cont de faptul că bebe mănâncă doar la sân, corpul meu avea o nevoie crescută de elemente nutritive și erau importante cele trei mese pe zi plus o gustare. Reducerea aportului de calorii îmi putea reduce cantitatea de lapte secretată de sâni, să țin diete sau să slăbesc forțat nici nu se punea în discuție, așa că cea mai indicată soluție a fost să combin o alimentație echilibrată cu exerciții fizice.
Sunt tare mândră de faptul că am reușit în proporție de 80% să țin un jurnal alimentar – timp de cinci săptămâni. Și asta datorită Ralucăi Huluță, nutriționist și instructor digital. O tipă foarte faină pe care am cunoscut-o în cadrul comunității de femei antreprenoare din România. Chiar după ce am născut, i-am solicitat ajutorul și ne-am pus de acord să colaborăm. Raluca m-a îndrumat prin materiale video special pregatite pentru antrenamentul meu postnatal și consiliere permanentă. Treptat aveam datoria de a respecta programul și să renunț la anumite obiceiuri nesănătoase. Totodată să fiu atentă la alimentele care nu îi făceau bine lui bebe, și mie implicit.
Când am început programul, la finalul lunii noiembrie, eram convinsă că voi renunța rapid. Dacă la începutul programului aveam nevoie de răbdare, motivare și entuziasm – lucruri care îmi lipseau cu desăvârșire în acea perioadă, pot spune că acum le-am dobândit și mi-au adus mari satisfacții în viața mea. Cred că importantă este setarea mentală. Cu toate că nu eram 100% convinsă de mine, acceptasem provocarea și îmi doream sa văd rezultatele.
Cu cât înaintezi în proiectul pe care ți l-ai propus, cu atât mai repede realizezi că ești capabilă de acel lucru. Totul depinde doar de tine. Important este să îți dorești cu adevărat și să ieși din zona ta de confort!
La început mi-a fost greu să mă organizez, am trișat și nu am completat jurnalul în timp real. Dar spre final am reușit să respect programul și chiar am observat schimbări vizibile. Schimbări bune, sănătoase, de care sunt foarte bucuroasă că am reușit să le obțin, prin ambiție și curaj, prin dorință. Prin dorința de a avea un stil de viață mai sănătos, mai corect. Repet, nu aș fi ajuns în punctul acesta fără ajutorul unui specialist.
Raluca mi-a trimis aproape zilnic documente introductive necesare pentru logistica programului, pe care eu trebuia să le urmăresc și să le pun în aplicare.
DE CE AI NEVOIE DE AJUTORUL UNUI NUTRIȚIONIST?
- pentru a-ți explica la ce este nevoie să renunți pentru a-ți atinge obiectivul
- pentru a afla cu ce anume trebuie să te aprovizionezi
- să știi ce ar trebui să mănânci dimineața, la prânz și seara
- pentru a-ți oferi informații valoroase care îți vor construi o bază sănătoasă în timp
- un nutriționist este alături de tine, te susține și te motivează
DE CE ESTE BINE SĂ ȚII UN JURNAL ALIMENTAR?
Jurnalul alimentar este un exercițiu eficient dacă vrei să:
● scapi de kilogramele în plus și să ai o relație mai bună cu alimentele
● îți cunoști corpul mai bine
● obții o înregistrare cronologică a progresului
● afli dacă un aliment îți provoacă neplăceri
● identifici potențiale intoleranțe
● elimini sentimente și emoții toxice (un instrument de terapie)
● te disciplinezi și să ai mai mult grijă la ceea ce mănânci (exact ce mi-am dorit eu)
Pentru a reuși aceste lucruri, este necesar mai întâi să conștientizezi întregul proces, apoi să te adaptezi treptat schimbărilor.
Consultând jurnalul alimentar și calculând caloriile consumate, dar analizând și combinațiile de alimente și macronutrienți, vei descoperi problema și cu siguranță nu o vei mai repeta.
ÎN CE FEL MI-AM SCHIMBAT STILUL DE VIAȚĂ, CU AJUTORUL JURNALULUI ALIMENTAR?
● AM ÎNCEPUT SĂ MĂNÂNC (MAI) SĂNĂTOS – primul pas pe care l-am facut a fost să îmi achiziționez un aparat de gătit la abur. Am descoperit rețete pe care le consideram lipsite de gust. Spre exemplu, am început să mănânc broccoli și spanac. Al doilea pas a fost să mănânc mai des alimente bogate în minerale.
● CONSUM MAI DES PRODUSE LOCALE, direct de la producător
● AM ELIMINAT DIN ALIMENTAȚIE sucurile din comerț, dulciurile, prăjelile, mezelurile (mai trișez uneori cu dulcele, dar conștient)
● CONSUM MAI DES – pește, mozzarella, lapte vegetal, ovăz, paste integrale (fără gluten), orez brun, mere, banane, avocado, spanac, morcov, broccoli, cartof dulce
● MĂNÂNC MAI PUȚINĂ PÂINE – doar la o singură masă/zi sau deloc (mă gândesc pe viitor să fac pâinică de casă și să nu mai cumpăr din comerț)
● ÎN FIECARE DIMINEAȚĂ BEAU UN PAHAR DE APĂ CU LĂMÂIE – Raluca a insistat pe acest subiect: când și cum să beau apă. Să ne înțelegem, înainte de a rămâne însărcinată aveam zile în care nu consumam nici măcar un pahar cu apă; doar suc sau cafea. Acum am ajuns la minim 2l/zi. Odată cu jurnalul alimentar, am început să beau dimineața pe stomacul gol un pahar de apă călduță în care adaug zeamă de lămâie sau o picătură de ulei esențial de lămâie. Eu folosesc uleiurile DoTerra (părerile despre uleiurile esențiale sunt împărțite; am cel puțin 1 an de când nu am mai luat medicamente; folosesc exclusiv uleiuri esențiale pentru diverse afecțiuni/stare de bine).
Să nu uităm de sport.
● DIMINEAȚA FAC SPORT (când îmi permite timpul și starea) – cine ar fi crezut că mă voi ține de antrenamente? Eu sigur nu. După 2 luni de la naștere, era timpul să încep puțină mișcare. Iar sportul se afla pe lista mea de rezoluții pentru 2021. Încep cu exerciții abdominale timp de 10 minute. Apoi pentru o doză de flexibilitate, mobilitate și relaxare, fac streching 15 min. De obicei alternez tipurile de exerciții, lucrez brațele, picioarele, fesierii și abdomenul. Urmăresc pe youtube conturile Moveinspirefit, Pamela Reif și Mady Morrison. Raluca te poate îndruma cu tipuri de antrenamente fizice.
● MI-AM SETAT UN OBIECTIV: acela de a mânca, gândi și trăi (mai) sănătos. Pentru că de aici pornesc toate lucrurile bune.
CONCLUZIA
Așadar, acum cunosc mai bine ca oricând cine sunt. Ce vreau și în ce direcție îmi doresc să merg în ceea ce privește stilul de viață. Și toate acestea le datorez Ralucăi. Dacă ai nevoie de o schimbare, scrie-i. Vei fi foarte încântat/ă de decizia luată!
La final, vreau să îți propun o rețetă de paste cu avocado. Pe lângă faptul că este ușor și rapid de făcut, este și o mâncare vegană. Vezi rețeta în rubrica BUNĂTĂȚI // TAGLIATELLE CU SOS DE AVOCADO.
Sper că vei găsi articolul meu util! Te va inspira și încuraja să începi și tu să faci schimbări frumoase în viața ta!
Te invit pe contul meu de Instagram unde vei găsi de acum încolo idei de rețete ușoare, rapide și sănătoase.
Gânduri bune!