Continuăm seria noastră cu antreprenori brasoveni și îți pun o intrebare: îți place să mănânci afine de cultura? Dacă da, ai ajuns la articolul potrivit. Pe blog vei putea descoperi si alte episoade din seria antreprenori brasoveni.
„Încă de acum 12 ani am descoperit că antreprenoriatul ni se potrivește, indiferent de provocările și greutățile, stresul și nopțile lungi cu care vine. Înainte de agricultură, aveam activități în alte domenii precum telecomunicații, comerț, politică. Dar tot la natură ne-am întors, aveam o legătură!” – de vorbă cu Veneta Iorga
Bună Veneta. Spune-mi povestea ta: cine eşti şi cu ce te ocupi?
Bună, mă numesc Veneta, am 36 ani, o bulgăroaica din Plovdiv, Bulgaria. Am venit în Romania acum 13 ani după dragostea cea mare! Sunt mama a doi copii minunați și soția unui român tare ambițios.
Suntem o familie mixtă, internațională, și ne ocupăm cu producția de afine de cultură din 2015, fiind pasionați de tot ce provine din pământ în formă pură și din dorința de a oferi copiilor noștri o alimentație sănătoasă. Nicolae Iorga, soțul meu minunat, este inginer agronom, absolvent al Facultății de Agricultură USAMV Cluj, iar eu – Veneta, am terminat master în știinte economice – contabilitate și control la Agrarian University din Plovdiv, Bulgaria.
Încă de acum 12 ani am descoperit că antrepenoriatul ni se potrivește, indiferent de provocările și greutățile, stresul și nopțile lungi cu care vine. Înainte de agricultură, aveam activități în alte domenii precum telecomunicații, comerț, politică. Dar tot la natură ne-am întors, aveam o legătură!
Ce îmi poţi spune despre afacerea ta – afine de cultura. Cu ce suprafaţă cultivată aţi început, cum aţi dezvoltat plantaţia? Fonduri proprii sau de la stat?
Avem o mică plantație de 4ha la poalele Munților Făgăraș, unde solul, apa și clima sunt foarte potrivite creșterii fructelor de afin. Am cumpărat la început 2.5 ha cu plantația gata înființată, iar de anul trecut am extins-o cu încă 1.5 ha, am plantat și zmeură, mure, coacăze, agrișe, aronia și goji berry. Totul fiind realizat prin fonduri proprii. În viitorul apropiat avem în plan să îmbunătățim plantația prin fonduri, pentru că idei de dezvoltare sunt multe și posibile!
Unde vinzi ale tale afine de cultura şi ce cantitate anuală estimezi?
Acum productia noastră se vinde retail pe piața din România & în alte țări și detail pe plan local în jud. Brașov. Cantitatea de afine diferă în fiecare an pentru că depindem de vreme și mulți alți factori importanți, dar cu aproximație undeva la 8-10 tone / ha.
Antreprenori brasoveni: de ce probleme te loveşti în afacerea ta, în momentul actual?
Probleme sunt, dar se rezolvă mai ușor sau mai greu, dacă muncim. Concurența în ultima vreme devine tot mai agresivă. Apar tot mai multe plantații de genul și producția crește, iar realizarea ei devine mai dificilă la un preț corect.
Antreprenori brasoveni: într-un mediu de afaceri tot mai concurenţial, ce vă diferenţiază, care sunt acele avantaje competitive ale companiei?
Noi ținem mult la corectitudine și proptitudine. Avem grijă ca și clienții noștri să primească fructe de cea mai bună calitate și serviciile oferite de către noi să fie la fel. Suntem flexibili și iubim ceea ce facem. Apreciem fiecare feedback și fiecare client în parte! Întreținem relații bune cu toți parteneri, colabolatorii și clienții.
Antreprenori brasoveni: ce lecţii importante ai învăţat în drumul tău către antreprenoriat?
Lecții – multe, dar cea mai importantă este că dacă faci ceva din suflet, îți iese!
Pentru a avea success într-un astfel de business, ce crezi că este important să ştii sau să faci?
Să fii deschis la orice idee, plan, oportunitate. Să fii flexibil, inovativ și corect cu tine și cu ceilalți. Să apreciezi concurența și să înveți de la ea!
Ce planuri ai avut şi ce alte planuri mai ai pentru afacerea ta în următorii ani?
Planuri multe, o mare parte din ele s-au realizat, suntem în proces de dezvoltare! Urmăriți-ne activitatea și veți vedea!
În ce mod ţi-a afectat pandemia activitatea?
Activitatea noastră, din fericire, nu a fost afectată mult. Însă anul trecut, pe o anumită perioadă, nu am putut exporta producția înafara țării și am fost nevoiți să căutăm comercianți în țară.
Ce sfaturi ai oferi celor care îşi doresc să pornească o afacere în agricultură?
Să fie curajoși, optimiști, să încerce!