Hai să vorbim despre „garderoba funcțională”… dar ce înseamnă asta? Să începem cu începutul.
După luni de zile, am finalizat în sfârșit un proces de detoxifiere a garderobei.
Am trecut și eu prin următoarele situații : “nu știu cu ce să mă îmbrac”, “urmează un eveniment și nu am nici o rochie de treabă” sau “am atâtea haine și de fapt nu am nimic”. Am cheltuit mulți bani pe haine și am fost genul de persoană care avea în dulap foarte multe piese, culori, stiluri vestimentare. Nu îmi cumpăram haine puține și scumpe, ci mai degrabă multe și accesibile din cunoscutele lanțuri de magazine.
Mereu îmi puneam întrebarea: „dacă cumva vreau să mă îmbrac cu pantaloni portocali, cu ce îi asortez?” Aveam nevoie de alți papuci, altă cămașă sau altă bluză. Și de multe ori pantalonii portocali îi purtam doar într-o singură combinație că nu mergeau cu aceeași pereche de încălțăminte sau cu bluza rosie. Plus că nu aveam cunoștinte pentru a le combina, așa cum face un consultant vestimentar.
Ideea este că am avut o garderobă dezorganizată care nu mă ajuta deloc, până când am întâlnit-o pe Andreea – consultant vestimentar & personal shopper.
În urma unor întâlniri virtuale, analizând garderoba și ascultându-i propunerile, mi-am dat seama ce îmi place, de ceea ce am nevoie și de unde vine nevoia aceasta de a avea tot mai multe haine.
Interesant este faptul că, pornind de la o astfel de acțiune, poți ajunge să îți faci ordine si în viață. Pe același principiu, simplificând lucrurile.
În acest articol poți afla:
- cum să te eliberezi de hainele de care nu mai ai nevoie
- ce înseamnă o garderobă funcțională și cum te poate ajuta să îți simplifici viața
- cum să faci o alegere bazată pe nevoie și nu pe dorință
- cum să îți organizezi eficient spațiul din dulap
- de ce oamenii care renunță la surplusul de lucruri devin mai fericiți
Urmează un interviu scris în colaborare cu Andreea Details. Sper să te ajute în procesul tău. Enjoy!
Cum fac ordine în dulap și elimin hainele de care nu mai am nevoie?
Eu recomand să scoți toate hainele din garderobă și să faci 3 grămezi, prima să fie cu hainele pe care le vei purta, a doua grămadă să fie cu hainele pe care le vei dona, iar a treia grămada să fie cu hainele pe care urmează să le introduci în garderobă, dar necesită unele modificări (de pus un nasture, de schimbat ceva la o piesă vestimentară, de reîmprospătat).
Piesele pe care le vei dona, cele din a doua grămadă, poți să le donezi persoanelor cu o situație mai puțin favorabilă, la magazinele care primesc haine pentru reciclare (H&M, Zara, Auchan sau containere stradale Humana) sau o altă idee este să faci schimb cu prietenele tale. Cine știe de schimburi interesante faci, mai ales că fetele se plictisesc repede de haine.
Ideea este să nu mai cumperi piese pe care ulterior nu le vei mai purta. În cazul în care vei vrea să cumperi o piesă vestimentară, pentru acest aspect este bine să îți răspunzi mai întâi la întrebarea: ’’Chiar am nevoie de această piesă? Cât și unde o voi purta?’’. Astfel în timp vei avea o garderobă funcțională ce va cuprinde doar piese de care ai nevoie cu adevărat și nu îți vei aglomera garderoba cu piese care nu ți se potrivesc din punct de vedere stilistic. Pentru acest lucru este necesar să îți stabilești ce stil vestimentar ai.
Ce înseamnă o garderobă funcțională?
O garderobă funcțională este o garderobă în care regasești piese basic în proporție de 70% și piese statement în proporție de 30%.
Dacă ar fi să menționez câteva piese basic, pot începe cu tricoul alb, jeanșii, cămașă albă.
Apoi dacă vorbim de piesele statement, aici putem spune că ne alegem aceste piese în funcție de stilul nostru vestimentar – poate fi un sacou roșu, un pardesiu crem, o pălărie.
Ca să dau un exemplu, pentru mine o piesă statement este costumul – îl port la întâlniri, atunci când ies în oraș, simt că mă reprezintă și pentru mine este o ținută comodă.
Pentru tine, care este piesa statement?
Cum să fac o alegere bazată pe nevoie și nu pe dorință?
Înainte de a merge la cumpărături, este recomandat să ai o listă de cumpărături, în care să menționezi doar piesele de care ai nevoie. În acest context eviți să achiziționezi piese pe care ulterior nu le vei purta.
Încă o dată menționez faptul că ideal ar fi să știi și ce stil vestimentar ai, astfel încât garderoba ta să conțină doar piese vestimentare aferente stilului tău.
Nu te feri de magazine cu haine second-hand, târguri de haine sau boutique-uri vintage – poți găsi piese vestimentare de o calitate superioară și adevărate comori unicat.
Un alt lucru: au apărut foarte multe branduri românești care creează haine frumoase. Un prim pas ar fi să le urmărim activitatea în online, iar dacă ne regăsim cu stilul lor, să îi susținem cu o achiziție vestimentară. În felul acesta procesul de cumpărare este mai lung și ne dăm timp de gândire dacă piesa respectivă ni se potrivește.
Organizarea eficientă a spațiului din dulap
Eu recomand 2 variante pentru organizarea pieselor vestimentare. Prima ar fi pe culori – dacă garderoba ta este una alcătuită din piese colorate, iar a doua variantă ar fi să așezi piesele vestimentare în funcție de categorie – fuste, pantaloni, costume, tricouri.
În momentul în care îți așezi piesele vestimentare pe categorii, ai o vedere de ansamblu mai bună, deoarece poți să vizualizezi mult mai ușor ce piese ai în garderobă, în vederea construirii ținutelor.
De asemenea, este ok să îți organizezi garderoba în fiecare sezon (iarnă/primăvară/vară/toamnă), astfel încât să știi în fiecare sezon pe ce piese vestimentare te bazezi.
Observ cum oamenii care renunță la surplusul de lucruri devin mai fericiți. Așa este?
De câțiva ani eu așa funcționez, de fiecare dată când îmi achiziționez o piesă vestimentară, donez o piesă din garderobă (o piesă vestimentară intră în garderoba mea, una iese).
Astfel nu îmi aglomerez garderoba și am în dulap doar piesele de care am nevoie și se potrivesc stilului meu vestimentar.
Prin intermediul sesiunilor de 1:1 cu clientele mele, încerc să le transmit și lor acest mod de lucru. Plus multe alte propuneri practice care îți pot ușura viața.
Unde te găsește lumea dacă vrea să ia legătura cu tine?
Pe pagina de Facebook Andreea Details sau pe pagina de Instagram Andreea & detalii.
Ofer servicii de consultanță vestimentară și pot îndruma în ședințele de shopping.
P.S. apropo de haine și branduri românești, las aici link către o scurtă povestioară despre asumare și acceptare. Sper să te inspire!