Joacă-te, creează amintiri memorabile alături de copilul tău, amintiri de care îți vei aduce aminte peste ani și ani. Timpul este cea mai prețioasă unealtă. Învăță să profiți de fiecare ocazie alături de familie și să te înconjori de lucruri care îți aduc beneficii. În cazul de față, de jucării educative care aduc valoare și îl atrag pe cel mic, stârnindu-i curiozitatea și creativitatea.
“Joaca este începutul cunoașterii.”
Prin joacă copilul descoperă, învață, socializează. Copilul dobândește treptat controlul asupra membrelor și capacitatea de explorare senzorială.
„Joaca este instinctivă și distractivă.„
În acest articol dedicat, voi povesti despre cum este joaca la noi în familie. Ce jucării am ales, în ce moment și de unde le-am achiziționat.
Recunosc că până la vârsta de 1 an nu am insistat cu multe jucării, înafară de cadourile primite. Alexandru se juca mai mult cu vesela din bucătărie sau cu diverse obiecte din casă – tuburi, veselă, mătură etc. Nu mi-am dorit un morman de jucării din plastic, cu baterii, zgomotoase. Am preferat ideea de jucărie din materiale sigure, educativă, care să ajute copilul în procesul lui de dezvoltare. Prima lui jucărie a fost un iepuraș simpatic croșetat pe nume Paul. La primul său Crăciun a primit un păpușel de mărimea lui (din lemn cu haină croșetată) pe care l-am numit Cici. Apoi un ursuleț de pluș de la brandul românesc Micul Curios. Apoi a urmat un inel de dentiție din lemn cu urechiușe croșetate de la Macrameria.art.
Alexandru a împlinit vârsta de 1 an, curiozitatea lui a crescut și răbdarea mea scădea ușor. Pentru că m-au atras jucăriile din lemn, mi-am îndreptat atenția către un brand local. Un brand care comercializează jucării de la cele mai importante branduri internaționale. În portofoliul lor găsești cele mai creative, sigure și interesante jucării – este vorba de Copilărești.ro. Așa că la 1 an și 3 luni am ales niște jucării potrivite pentru vârsta și interesele lui.
Ce învață un copil prin joacă și ce jocuri îi sunt recomandate, în funcție de vârstă?
Atunci când devii părinte, înveți conștiincios cum să te joci. Joaca este principala metodă de conectare cu copilul. Acolo unde exista jucării spațiul devine mai sigur și mai atrăgător pentru el. Copilul are libertatea de a se desfășura, de a explora. Are ocazia de a-și câștiga independența.
Copii descoperă tot timpul abilități noi și metode de a rezolva probleme. Prin joacă ei se relaxează, se concentrează și le este sporită imaginația. Totodată joaca ajută copii să-și îmbunătățească modalitățile de expresie.
Am observat faptul că anumite jucării îl pot pune în dificultate sau îl pot provoca. Fie că este vorba de un lego 3+ când el are 1 an, fie că este vorba de o șină de tren care trebuie asamblată. Mi-a fost teamă să nu apară fustrarea în cazul în care nu reușește.
Acum o să zici, ce copil fustrat la 1 an?! Dar uneori când nu reușește ceva și încerc să îl ajut, se enervează și refuză ajutorul. Mă gândeam că greșesc eu undeva și nu știu cum să abordez situația. Însă după ce m-am retras și i-am explicat într-un mod repetitiv cum este necesar să asambleze jucăria, a încercat din nou și din nou până a reușit. Apoi a râs. Atunci mi-am dat seama că are nevoie de spațiu, de timp, de răbdare din partea mea. Și că fustrarea este doar în capul meu. Depinde și de copil, dar în mod sigur părintele are cea mai mare influență – să nu grăbească lucrurile.
Pentru că mi-am dorit să îi ofer niște jucării educative, am ales câteva jucării de la brandul brașovean Copilărești.ro.
Ce jucării am ales pentru Alexandru și de ce?
Jucărie de împins – model Tractor
Mi-a plăcut genul de jucărie pe care copilul să o împingă. La un moment dat am intrat într-un magazin de jucării și Alexandru a luat o rățușcă cu băț. A fost cucerit instant. De atunci mi-a rămas în minte și am zis că voi cumpăra și eu. Este important să testeze mai întâi. Nu mă grăbesc să îi cumpăr ceva, doar în cazul în care ia contact cu jucăria și îl atrage.
Prețul este unul modest, jucăria este durabilă și poate fi folosită de la 1 an. Jucăria este recomandată pentru că încurajează mersul în picioare.
Bicicletă de lemn fără pedale
Recunosc că ce m-a atras la această bicicletă a fost modelul – o bicicletă-leu. Iar Alexandru are o afinitate pentru lei, animale în general – ahh, știe să facă precum un leu. Mi-am dorit-o pentru că m-am gândit că l-ar atrage să meargă pe bicicletă alături de un personaj. Și că pot crea o poveste ca să îl motivez să o folosească. Încă e în faza în care nu merge singur pe trotinetă, doar se urcă, o trage, o împinge. Probabil mai are nevoie de timp, toate la timpul lor.
Bicicleta este recomandată copiilor de peste 2 ani, însă cel mai important este să ajungă pe jos cu piciorușele.
Traseu de lemn – Cursă cu mașini
Un joc care l-a atras din prima pe Alexandru, se amuza teribil când lansa o mașinuță pe traseu. Jocul este potrivit pentru copii de peste 18 luni, dezvoltă motricitatea fină și concentrarea. Alexandru a folosit-o la 15 luni fără probleme. La început am avut o provocare cu faptul că nu avea răbdare să lanseze mașina corect. Practic el o arunca și nu avea direcția corectă. Dar l-am încurajat în mod repetitiv să aibă răbdare și să poziționeze mașina la punctul de plecare. Apoi să colecteze toate mașinile pentru a repeta cursa.
Mi-a plăcut că Alexandru reușea să se concentreze pentru a așeza mașinuța pe traseu. Repetam împreună culorile. Era interesat și foarte atent la felul în care își poziționa mașinuța în mânuță, în poziția corectă pentru lansare.
Joc magnetic SmartMax – set educativ
Piesele magnetice supradimensionate și bilele metalice sunt potrivite pentru a introduce concepte STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Mai ales pentru copii de peste 1 an. Perfecte pentru mânuțele lor mici, sunt sigure fiind imposibil de înghițit și numai bune de potrivit. Piese care se atrag și se resping, cu ajutorul cărora poți construi diferite modele. Practic există o carte cu zeci de modele.
Pe lângă dezvoltarea abilităților STEM, jocul încurajează motricitatea fină și coordonarea ochi-mână, dar dezvoltă și creativitatea. Ulterior, jocul poate fi completat cu alte seturi mai complexe.
Te invit să răsfoiești spațiul virtual al celor de la Copilărești.ro. Posibil să găsești o jucărie potrivită pentru copilul tău. Ori o idee de cadou pentru alți copilași.
Mulțumesc că m-ai citit și sper că acest articol te va inspira la un moment dat!
Opțional, îl poți distribui pe Facebook să îl vadă și alți părinți.
Articol dedicat brandului Copilărești.ro