Am descoperit cea mai bună dulceaţă de căpșuni, fără zahăr și fără conservanţi.
Îmi place că o putem mânca (eu și copilul) atât la mic-dejun, cât și combinată cu alte preparate – cheesecake, clătite, brioșe cu inserţie de dulceaţă. Cu astfel de reţete îmi păstrez motivaţia de a nu mai consuma zahăr adăugat, dar îi ofer și copilului o variantă sănătoasă.
Referitor la consumul de zahăr, urmează un articol cu alternative naturale pentru zahăr. Am testat mai mulţi îndulcitori naturali, am văzut cum se comportă și ce gust au în preparatele coapte, și sunt sigură că va fi foarte utilă această informaţie. Fie că vrei să reduci consumul de zahăr, fie că vrei să îi oferi copilului tău un dulce (mai) sănătos, fie că ai anumite boli care te obligă să renunţi la zahăr – alternativele pentru zahăr vor fi binevenite. Dacă vrei să nu ratezi acest articol, abonează-te la newsletter ca să te afli printre primii cititori!

Ingrediente
1 kg căpșuni proaspete foarte coapte
1 kg mere dulci (Golden)
atât. 🙂
Mod de preparare
- Se spală merele, se taie felii, se pun în oală, se acoperă cu apă și se pun la fiert cu tot cu coajă. Timp de fierbere: 1 h.
2. După acest timp, se scoate capacul, se strecoara sucul, se pune din nou la foc și se lasă să scadă până când rămâne doar 1 cana de lichid. În felul acesta rezultă un jeleu natural care va lega gemul. Merele rămase se pot blendui rezultând un piure cremos care se lasă deoparte momentan.
3. Ne ocupăm de căpșuni. Se spală, se curăţă de codiţe, se taie bucăţi mici și se folosesc doar cele foarte coapte.
4. Căpșunile se pun într-o oală la fiert împreună cu zeama de mere obţinută prin fierbere. Eu am folosit și piure-ul de mere blenduit.
5. Pentru un strop de aromă, de poate folosi o păstaie de vanilie.
6. Se lasă la fiert circa 30 minute, având grijă constant să se ia spuma care se formează deasupra.
Pregătirea borcanelor
- Se sterilizează borcanele prin fierbere sau se bagă la cuptor la 150 grade pentru 15 minute.
- Dupa ce se scot, se așează pe o tavă și se lasă la răcit.
- Se toarnă gemul fierbinte. Se pun imediat capacele. Se întorc cu gura-n jos și se acoperă cu un prosop, până se răcesc.
- Neavând conservant, se recomandă o sterilizare suplimentară: după ce se răcesc bine, borcanele cu gem se pun într-o cratiţă, se învelesc cu un șervet, se completează cu apă până la buza borcanelor și se sterilizează timp de 30 de minute din momentul în care apa a dat în clocot. Se stinge focul, se lasă borcanele în apa fierbinte și se acoperă totul cu prosoape groase. Se lasă așa 2 zile, să se răcească încet.
Poftă bună!
Dacă ţi-a plăcut recomandarea mea, încearcă și Checul cu banane (Banan Bread).
*Reţetă preluată de pe site-ul Poftă Bună cu Gina Bradea