Caligrafie: ești pasionat de acest domeniu, de arta scrisului frumos? Dacă da, o să-ți placă ce urmează să citești. Azi ți-am pregătit un nou episod din seria Antreprenori Brasoveni – poti găsi mai multe povești care să te inspire chiar pe blog.
„Caligrafia a venit la mine să mă învețe ce e răbdarea, să îmi facă liniște în cap și să mă facă să înțeleg că toate lucrurile au ritmul și momentul lor!” O vizită și un interviu emoționant, cu o mămică blândă și pasionată de detalii. Hai să o cunoaștem pe Bianca.
Bună Bianca. Felicitări pentru scrisul tău delicat! Spune-mi, de când şi de unde pasiunea această pentru caligrafie?
Bună Geanina! Îți mulțumesc pentru vizită! Abia așteptam să te cunosc și personal pentru că admir foarte mult ceea ce faci în online! Bine ai venit în atelierul Inscriptis, unde scriem caligrafic cele mai frumoase amintiri!
Pasiunea mea pentru caligrafie a venit dintr-o nevoie pe care nu o conștientizam, însă care mocnea în mine! Caligrafia a venit la mine într-un moment de zbucium personal, când, după nașterea celui de-al doilea copil mi-am pierdut răbdarea și m-am simțit sufocată de toate treburile casnice pe care le aveam de făcut. Fiind în trecut o persoană independentă și activă mi-a fost foarte greu să mă adaptez la viața de mămică și să pun pe pauză toate celelalte lucruri.
Caligrafia a venit la mine să mă învețe ce este răbdarea, să îmi facă liniște în cap și să mă facă înțeleg că toate lucrurile au ritmul și momentul lor! Deși această lecție am învățat-o și în trecut, cumva se pare că o uitasem. În încercarea mea de a înfrumuseța mărturiile de la botezul fiului meu, am descoperit că atunci când scriu mă scufund într-o stare de liniște, și mi-a plăcut!
Inscriptis este doar o pasiune sau te gândeşți să o dezvolţi pe viitor? Care este meseria ta la bază? Te întreb pentru că vreau să te cunosc mai bine: Cine este Bianca?
Inscriptis pentru mine este planul meu de viitor! Așa cum l-am prezentat prima dată lumii, este cel de al 3-lea copilaș al meu, pe care intenționez să îl cresc și să îl ajut să se dezvolte cu dragoste și răbdare!
Eu sunt logistician de 15 ani. Am început de la 20 ani să coordonez echipe pe parte de transport persoane, curierat și transport marfă, ajungând să lucrez în departamentul de logistică a unui mare producător de sisteme de siguranță, unde coordonez echipa de transport și ambalaje. Aici eram în momentul în care Dumnezeu a ales să îmi dea upgrade în funcția de mămică.
Fiind o persoană orientată pe soluții și foarte pragmatică nu știam că am veleități artistice până când nu am ținut prima dată tocul în mâna! Inițial a fost un eșec total, iar mai apoi, după ce am aprofundat, totul a început să se lege! Acum nu îmi pot imagina viața fără caligrafie!
Predai cursuri de caligrafie? Dacă nu, te-ai gândit la acest lucru?
Încă nu am început atelierele de caligrafie dar urmează, sper eu că de la finalul lunii august! Lucrez de vreo două luni deja, la structura atelierelor astfel încât să fie bine puse la punct până la ultimul detaliu și să fie ușor de parcurs cu un rezultat palpabil.
Încep cu ateliere clasice urmând apoi să dezvolt un alt concept așa cum îl văd eu. Am un întreg concept în minte despre acestea și sunt în căutare de resurse pentru a fi realizabile fix așa cum visez. Însă încep cu pași mici, strategici către scopul meu și cu siguranță este o chestiune de timp să se întâmple. Cea mai mare problema în momentul de față este spațiul și caut soluții în sensul acesta.
De ce aleg oamenii un cadou de la ține? Ce feedback ai primit de la ei?
Am cei mai minunați și sensibili clienți! În primul rând mă aleg pentru că simt energia și pasiunea mea. Pentru că prin ceea ce fac aduc emoții puternice în viața lor și multe conștientizări. Sunt lucruri pe care noi nu am fost învățați să le facem, și când zic noi, mă refer la generația noastră, care suntem acum de 30 – 40 ani. Nu am fost învățați, așa cum noi îi învățăm pe copiii noștri, să ne exprimăm sentimentele, dragostea, afecțiunea și recunoștință pentru cei din viață noastră. Iar ceea ce eu fac îi ajută să spună cu ușurință acele cuvinte pe care altfel le-ar spune printre lacrimi sau poate chiar nu le-ar spune deloc.
Feedback-ul care m-a marcat și m-a făcut în același timp să înțeleg lucrul acesta a fost cel al unei doamne care a făcut un cadou mamei ei. Era o ramă aparent banală însă mărturia ei mi-a schimbat total punctul de vedere. Mi-a spus: „mama mea a simțit în sfârșit cât îi sunt de recunoscătoare pentru faptul că stă cu băiețelul meu încă de la naștere! Nu am mai avut răbdare să îi dau cadoul și i l-am dat de cum a ajuns. A plâns când l-a văzut, și am plâns și eu cu ea!
Am stat îmbrățișate așa plângând, fără să zic nimic și am simțit pentru prima dată că mama simte recunoștința și dragostea mea! I-am spus mulțumesc de multe ori, dar acum chiar a conștientizat! Totul a fost perfect! Mulțumesc!” Mereu îmi dau lacrimile când revăd acest feedback sau când vorbesc despre el, și cumva simt că asta este misiunea mea!
Cine şi ce te inspiră în activitatea ta?
Emoția este principalul trigger pentru inspirație. Nu pot să fac nimic mecanizat, nu sunt scrib… caligrafia este o stare pentru mine, iar ca să iasă din mâinile mele un cadou care să stoarcă lacrimi de bucurie trebuie să simt energia și relația dintre oameni.
Mă inspiră dragostea, recunoștința, frumosul, pasiunea altor oameni pentru ceea ce fac. Chiar și atunci când fac carduri de mulțumire pentru alți colegi artizani, cele care sunt adăugate în cadouri, mă inspiră pasiunea cu care oamenii vin către mine din dorința de a vedea clienții fericiți și de a adauga un plus de valoare muncii lor! Iubesc provocările și mereu sunt nerăbdătoare să le lucrez.
Cât de mult contează online-ul pentru afacerea ta Inscriptis?
În momentul de față 90% din afacere este online. Iar restul de 10% sunt clienți fideli care mă sună direct, sau cunoștințe care știu ce fac și vin către mine pentru oamenii dragi din viața lor. Proporțiile se vor schimbă odată cu începerea atelierelor.
Simţi cum ne îndreapăm către o eră digitalizată, iar lucrurile autentice dispar? Precum scrisul de mână, scrisorile, felicitările? Simţi că treptat stilul nostru de viaţă este simplificat prin automatizarea activităţilor?
Caligrafia a încetat de mult să fie un lucru necesar sau util în epoca vitezei. Dacă la 1588 caligrafia era o necesitate imperioasă, pentru ca piața, comerțul, să se stabilizeze și relațiile comerciale să aibă loc într-un cadru just, azi suntem înconjurați de viteză, device-uri și tehnologie, dictăm telefoanelor noastre și ele scriu pentru noi.
Dacă ar fi să analizăm strict din punct de vedere al progresului, tocul și penița sunt o întoarcere în timp. Durează 2 minute să scrii un cuvânt și ai nevoie de un întreg arsenal de instrumente, în timp ce în zilele noastre 2 minute durează o întreagă conversație înregistrată, cu valoare comercială, legală.
Am fi tentați să spunem că este un regres caligrafia în zilele noastre. Insă caligrafia s-a dezvoltat, a crescut și ea de la necesitate la utilitate, de la utilitate la artă și de la artă la stare. Cei mai mulți se opresc la artă atunci când vorbesc despre caligrafie, arta scrisului frumos. Mie îmi place să zic că este o stare, este regăsire, liniște, terapie! Nu noi facem caligrafie, ci caligrafia ne lucrează pe noi la niveluri pe care nu le conștientizăm când trăim pe repede înainte.
Caligrafia te ia de mâna și îți spune: „stai jos, respiră, ia o pauză și regăsește resusele din tine!” De aceea de multe ori ne pierdem într-un video în care se scrie caligrafic, pentru că ritmul ne lucrează pe noi.
Este o iluzie faptul că noi facem ceva. Noi doar primim, conștient sau nu, o stare! În viața noastră fizică, de zi cu zi, avem nevoie de progres, digitalizare și simplificare, depindem de ele, dar când vrem să ne întoarcem la eul nostru spiritual caligrafia face o treaba excelentă în a ne reconecta!
Crezi că pot fi îmbinate pasiunile cu antreprenoriatul sau sunt acţiuni independente?
Cred cu tărie că în tot ce faci trebuie să fie pasiune! Și dacă din ceea ce iubești să faci iese o afacere care să îți asigure pâinea cea de toate zilele atunci fă exact acel lucru! Așa faci lucruri mai multe cu un consum mai mic de energie și, cu siguranță, cu mai puține frustrări!
Ce produse creezi?
Cred că este cea mai grea întrebare.
Creez tot ce se poate caligrafia: mesaje înrămate, semne de carte, felicitări, carduri de mulțumire, am făcut inclusiv cărți de vizită caligrafiate. Fac caligrafie pentru evenimente, caligrafiez pe hârtie, lemn, piele, sticlă, acril, piatră, inclusiv pe frunze. Da le-am făcut pe toate și le-am studiat pe toate.
Cumva îmi place să mă simt împuternicită și îndreptățită să pot face ceva, și deși nu alerg după diplome, îmi place să mă perfecționez prin cursuri pentru toate aceste produse. Cred că produsele în sine sunt doar un rezultat a tot ceea ce am povestit până acum.
Care este motto-ul tău? După ce/cine te ghidezi în viaţă să rămâi o persoană bună?
Oooo , asta-i simplă!
„Tot ceea ce faci să fie făcut cu dragoste!” (1 Corinteni 16:14)
Este deviza după care eu îmi trăiesc viață de 10 ani încoace. Asta este motto pe care îl am în toate agendele, în atelier, pe frigider, pe brățările copiiilor și mereu în gând! Este ceea ce vreau să învețe copiii mei de la mine: să facă totul cu dragoste sau să nu facă deloc! Asta este îndemnul meu pt oricine: faceți tot cu dragoste și dragoste se va întoarce către voi!
Dacă ți-am stârnit interesul, urmărește-i activitatea în online și susține visul unei mămici pasionate de arta scrisului frumos!