Odată cu venirea toamnei, mă gândesc la prăjituri pufoase cu gutui și prune, tarte sărate, quiche sau plăcintă cu dovleac. Și la mine statul în casă mă îndeamnă să gătesc. Dacă nu am făcut-o până la 30 ani, de acum voi recupera! Hai să vezi cum a ieșit primul meu quiche!
Ce e quiche-ul
Conform bucătăriei franceze, quiche este un preparat pregătit la cuptor, pe bază de ouă și smântână, legume / brânză / carne, toate puse pe un blat fraged și subțire de patiserie. Aluatul pentru blat este copt înainte, apoi se adaugă restul compoziției și se dă încă o dată la cuptor.
Este o tartă sărată care se poate servi în orice moment al zilei, caldă sau rece, ca gustare sau fel principal.
Pentru a evita risipa alimentară, am folosit ce aveam prin frigider: ton, brânză maturată și pentru gust și decor ceapă verde. Restul ingredientelor reprezintă baza tartei. Menționez că rețeta am preluat-o de pe bucatarialidl.ro și este ușor modificată, însă asta este partea cea mai faină: poți adăuga ce vrei tu, de cele mai multe ori chiar și resturile pot deveni un quiche interesant: un cotor de salam, câteva felii de bacon, bucățele de cașcaval etc.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de preparare: 45 de minute
Blat
250 gr făină
125 gr unt
1 ou
sare
apă rece
Mod de preparare
Ingredientele se adaugă pe rând, se amestecă cu mâna, din aluat se formează o bilă, apoi se pune în folie alimentară și se lasă la frigider timp de 15-20 de minute.
După ce se scoate de la frigider, se întinde aluatul, se pune într-o tavă rotundă unsă cu unt și se înțeapă blatul cu o furculiță. Se coace la 200 grade timp de 10 minute. Sfat: pentru a nu se umfla blatul, se așază pe blat o foaie de copt și se pun boabe de fasole / orez / o greutate.
Compoziție
3 ouă
250 ml lapte
250 ml smântână
sare, piper
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele cu telul.
Se așază pe blat tonul în suc propriu circa 400 gr, apoi brânza maturată de bivoliță 150 gr și se toarnă peste restul compoziției lichide. Se adaugă ceapă verde tocată. Se coace la cuptor la 175 grade timp de 45 de minute.
Poftă bună!