Am încercat o rețetă nouă de brioșe, fără ouă sau lactate, și pentru prima oară, mi-au ieșit destul de gustoase. Chiar dacă nu sunt ele foarte arătoase, gustul e tot ce contează! Au o compoziție densă și umedă! Ca de obicei, am adaptat rețeta după gustul meu – am combinat două tipuri de făină!
INGREDIENTE
250 gr făină albă
50 gr făină de ovăz
2 lingurițe praf de copt
250 ml lapte vegan (eu am folosit de ovăz)
60 ml ulei de cocos
2 linguri zahăr de cocos / sirop de agave
1 ou vegan (1 lingură semințe de chia + 3 linguri de apă)
1 linguriță suc de lămâie
1/2 fiolă esență (eu am folosit de vanilie)
180 grame afine (eu am folosit proaspete și le-am tăvălit prin făină, am încercat pentru prima dată asta)
*eu am mai adăugat și o jumătate de banană, cei drept ca să nu o arunc și mă gândeam că le va îndulci puțin
PREPARARE
1. Se încălzește cuptorul la 200 grade.
2. Amestecă într-un bol ingredientele uscate: făina, zahărul de cocos și praful de copt.
3. Într-o cană de măsurat se amestecă laptele, uleiul, zeama de lămâie, esența și semințele de chia hidratate.
4. Afinele se tăvălesc prin făină, apoi se scutură excesul. Am citit o variantă de rețetă cum că afinele nu s-ar mai lăsa la fund. Eu le-am adăugat apoi în compoziția finală și am amestecat ușor. Cei drept, brioșa era mai bogată în afine și mai umedă.
5. Ingredientele umede se toarnă peste cele uscate și se amestecă ușor cu o lingură astfel încât să se omogenizeze.
6. Se adaugă afinele. *eu am uitat să mai pun afine deasupra compoziției, după ce am turnat în forme.
7. Se toarnă compoziția în tava cu forme, se poate unge înainte cu puțin ulei. Se introduce la cuptor pentru circa 30 minute la 180 grade. Bineînțeles că fiecare cuptor are piticii lui, mai ales dacă este mai vechi și nu este afișată temperatura. Eventual se poate testa cu o scobitoare pentru a verifica dacă sunt coapte.
Tot din categoria deserturilor vegane, poți încerca și Batoanele cu ovăz & merișoare – perfecte pentru o gustare rapidă sau mic dejun.
Poftă bună!
*rețeta inspirată după cea a Adnanei.hinglish