„gropi ilegale de deșeuri unde plastic e aruncat
nicicând reciclat, ori refuzat, ori eliminat
căuți legume bio, dar rămâi sufocat
de campanii greenwashing și zâmbete sarcastice
săracii pești care fac slalom printre pungi, peturi și microplastice
câți acum oare s-au fi întristat?
e păcat de a noastră natie… „ –Geanina Roman
Cred în gesturi mici care pot avea efecte benefice asupra mediului înconjurător. Si mai cred că schimbarea stă în noi oamenii. Oamenii care îşi doresc schimbare. Schimbare care va avea să îi influenţeze pe alţii, care la rândul lor vor avea parte de conştientizări şi vor prinde (mai mult) drag de natură, de mediul care ne înconjoară, de oameni. Aşa cum am realizat şi eu în 2018 că sustenabilitatea poate deveni un stil de viaţă, influenţată fiind de altă persoană care a comunicat cu drag de sustenabilitate. Este un întreg proces cu suişuri şi coborâşuri, fustrări şi un cumul de gânduri irelevante pentru alţii, dar productive pentru tine însuţi. Nu pune presiune, ci bucură-te de fiecare moment şi gândeşte-te că astfel de acţiuni pot aduce numai bine în lume!
Imi doresc sa comunic mai departe si sa inspir prin continutul meu, sa indemn lumea sa foloseasca cat mai putin plastic si sa contribui la o cauza faina.
Campania #14zilesustenabile
În perioada 14 – 27 iulie Art Fusion desfăşoară o campanie de fundraising la care am decis să mă alătur şi eu din dorinţa de a mă provoca pe mine însumi să duc la bun sfârşit provocările celor 14 zile sustenabile. Dacă tot e Iulie fără plastic, să fie cu provocare!
În 2021 lansam și eu la rândul meu provocarea celor #20obiceiurisustenabile în urma căreia am scris şi un articol de blog, acesta fiind un proiect lansat în colaborare cu EstiVerde.ro . M-am provocat atât pe tare pe tema sustenabilităţii încât am eşuat. Aşa mi-am dat seama de importanţa acestui proces şi cât de profund este el.
De ce am eșuat? Că mi-am asumat mai mult decât puteam duce.
Obiceiurile sunt genul de deprinderi repetative pe care le faci pe o perioadă mai lungă de timp, astfel că la un moment dat ele devin parte din rutina ta zilnică, fără să te mai gândeşti la ele. Greşeala mea în tot acel timp a fost că am preluat deodată cele 20 de obiceiuri, însă pentru o perioadă scurtă de timp, ca mai apoi să simt presiunea pe care mi-o asumasem. Însă nu aş fi reuşit să înţeleg anumite lucruri şi ce înseamnă de fapt „a fi sustenabil” dacă nu treceam prin ambele tabere, conştientă fiind de proces.
Un stil de viaţă sustenabil presupune dezvoltarea de obiceiuri care au ca scop principal menţinerea echilibrului între nevoile noastre ca oameni şi grija faţă de planetă. Din păcate, noi, oamenii, avem un stil ne viaţă total nesustenabil deoarece consumăm mai mult decât are Pământul capacitatea de regenerare. Practic, consumăm pe datorie. Iar consecinţele au început să fie vizibile din ce în ce mai mult.
Sustenabilitatea – un trend sau ceva necesar?
Tocmai de aceea, ca să ne întoarcem la povestea iniţială, – atunci când iei o decizie pe partea de obiceiuri prietenoase cu mediul, este necesar ca valorile tale să fie aliniate cu ceea ce înseamnă un stil de viaţă sustenabil, să ai în vedere ce presupune stilul tău de viaţă, şi să ai răbdare cu tine în primul rând. Lucrurile bune se fac în tihnă, nu sub presiunea societăţii. Trebuie doar să crezi în acele lucruri şi să le simţi. Tocmai pentru că am trecut odată prin asta, îmi cunosc deja comportamentul şi înţeleg conceptul de sustenabilitate, astfel că încep din nou o nouă provocare timp de 14 zile.
A.R.T. Fusion fix asta face – de peste 18 ani activează în domeniul sustenabilităţii penru a face oamenii mai conştienţi de comportamentul lor – atât în raport cu alte persoane, cât şi cu mediul.
Așa că eu și alti 27 de oameni am ales să credem în schimbare și în a face lucruri noi pentru noi. Avem sprijin, un ghid de bune practici și un kit care ne va ajuta în procesul nostru către un stil de viată (mai) sustenabil.
Ei mi-au oferit propriul spaţiu pe platforma Galantom pentru a contribui la strângerea celor 400 de lei până la finalul campaniei, spaţiu în care te invit să pătrunzi cu încredere şi speranţă că lumea asta va deveni mai bună doar cu ajutorul celor ca noi.
Dacă te întrebi ce se va întâmpla cu acei bani strânși, pe scurt fundatia A.R.T. Fusion pleacă într-o caravană transnațională, alături de alte 50 de persoane tinere. 17 locații, 7 țări și mii de oameni cu care vor vorbi pe parcursul acestei călătorii. Vor organiza activități educaționale & de advocacy pentru a creiona împreună viitorul pe care ni-l dorim alături de tineri/e. Caravana se încheie la Brussels, unde se va da mai departe manifestul tinerilor consultați în ceea ce privește problemele de mediu.
Sperăm să te alături comunităţii artfuzioniste şi să aprindem motorul schimbării în cât mai multe persoane !
Mulţumesc pentru susţinere!
Şi bine ai venit în călătoria spre o viaţă sustenabilă prin intermediul acestei provocări!
Provocarea 1 – vineri, 14.07
Urmăreşte un film din lista de mai jos şi şi lasă-mi un comentariu mai apoi cu un feedback.
Filmele ne oferă posibilitatea de a explora anumite lumi, personaje, de a ne transpune în anumite momente sau să călătorim în timp. Totodată, ne oferă acces nelimitat la informaţii la care nici nu ne-am fi gândit – iar aici mă refer preponderent la documentare. Iată 7 recomandări de filme care te pot aduce cu picioarele pe pământ, dar totodată te vor întrista de-a dreptul. Pentru că ele aduc realitatea în cel mai sincer mod. Şi au puterea de a transmite mai departe un mesaj.
1.A Plastic Ocean – despre dependenţa oamenilor de plastic şi cum acesta afectează planeta, animalele şi întregul ecosistem.
2.The True Coast – despre industria de fast-fashion și impactul nociv asupra planetei
3.Cowspiracy – află cum fermele industriale decimează resursele naturale ale planetei și de ce această criză a fost ignorată de marile grupuri ecologiste.
4. Before The Flood – Filmul este o relatare informativă și captivantă despre modul în care societatea poate preveni dispariția speciilor, ecosistemelor și comunităților indigene aflate în pericol în diverse colțuri ale lumii. Imaginile documentarului aduc dovezi clare ale crizei ecologice tot mai grave care produce daune ireversibile asupra peisajelor virgine din Groenlanda până în Indonezia, afectând echilibrul climatic al planetei și accelerând extincția unor specii de animale îndrăgite.
5.Dark Side Of Chocolate – este un film documentar din 2010 despre exploatarea și comerțul cu sclavi a copiilor africani pentru a recolta ciocolată
6.An Inconvenient Truth – prezinta, într-un mod foarte convingător și menit să deschidă ochii lumii, o viziune a viitorului planetei noastre și a civilizatiei umane.
7.Seaspiracy – este un film documentar din 2021 despre impactul pescuitului asupra mediului, regizat de și cu Ali Tabrizi, un regizor britanic. Filmul examinează impactul uman asupra vieții marine și pledează pentru încetarea consumului de pește.
Provocarea 2 – sâmbătă, 15.07
Găseşte cel mai apropiat loc de casa ta, în care poţi duce deşeurile colectate selectiv.
Ca să te ajut puţin, uite ce fac eu mai exact (momentan, căci încă fac parte din proces):
- Carton, sticlă şi plastic depozitez deparat (este preluat de firma de salubritate, şi este preluat de o altă maşină faţă de cea de gunoi menajer)
- Pentru pet-uri, produse cosmetice – există puncte de reciclare la orice magazin Kaufland, unde primești în schimb vouchere de reducere
- Reciclez bateriile uzate şi le duc la orice magazin Lidl (au mai multe pubele pentru materiale reciclabile)
- Medicamentele expirate le duc la orice farmacie în baza unui formular tipizat (farmaciile sunt obligate să preia medicamentele expirate, fiind considerate deşeuri periculoase)
- Deşeuri reciclabile de tip cosmetice, spray-uri inflamabile etc. (le reciclez la Kaufland)
- Produse de make-up: Sephora are o urnă în care poţi lăsa produse de makeup de la orice brand, acestea urmând să fie reciclate.
- p.s. folosește Harta Reciclării pentru a găsi mai multe puncte de reciclare.
Provocarea 3 – duminică, 16.07
Sortează separat toate deşeurile pe care le produci: menajer, plastic, hârtie/carton, plastic/metal, sticlă etc. Pe fiecare ambalaj de plastic este înscris un cod, aşa că verifică să vezi dacă pot fi revalorificate sau nu.
Provocarea 4 – luni, 17.07
Renunţă la a consuma apă îmbuteliată şi achiziţionează o cană filtrantă sau un filtru pentru sistemul de apă.
Momentan folosesc o cană filtrantă, însă intenţionez de câteva luni să achiziţionez un filtru de apă.
Iar pentru iubitorii de apă minerală, există magazine unde se găsesc sifoane reutilizabile per navetă ori poţi achiziţiona un aparat care îţi carbogazifică apa.
Provocarea 5 – marti, 18.07
Înlocuieşte unul dintre obiectele casnice sau de igienă, pe care le foloseşti, cu alternative sustenabile.
DE UNDE POTI ACHIZITIONA PRODUSE ZERO-WASTE / SUSTENABILE?
Provocarea 6 – miercuri, 19.07
Fă cumpărături pentru săptămâna viitoare în aşa fel încât să reduci cât mai mult ambalajele de plastic sau nereciclabile.
În cazul meu, procedez astfel. Să fie cu inspiraţie pentru tine.
1. încep cu un plan alimentar pentru toată săptămâna
2. continui cu o listă de cumpărături
3. organizez cumpărăturile pe magazine: fructe-legume din piaţă, ingrediente vrac de la magazine zero-waste fizice sau comandate online, alte cumpărături dintr-un supermarket şi am grijă să aleg ambalaje din carton sau sticlă.
P.S. adu-ţi aminte să iei cu tine sacoşele textice şi săculeţii textili pentru fructe/legume
Provocarea 7 – joi, 20.07
Depozitează cumpărăturile în aşa fel încât să reziste cât mai mult timp.
Câteva reguli simple de bază:
- Ţine separat alimentele gătite de cele crude sau proaspete, în special carnea şi peştele
- Aranjează alimentele în aşa fel încâ cele care vor expira în curând să fie în partea din faţă
- Depozitează legumele într-un loc uscat şi răcoros, şi mereu depozitează în sertare separate legumele de fructe
Pentru mai multe idei despre cum poţi păstra fructele şi legumele proaspete pentru mai mult timp te invit să urmăreşti următorul videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=X1i_gJNpspQ
Dacă consideri că articolul meu ti-a fost de ajutor, te-a inspirat sau motivat, sau dorești să sustii această initiativă, îti poti dona cafea de astăzi chiar mai jos! Îti multumesc pentru încredere și sprijin!
Provocarea 8 – vineri, 21.07
Fă curat în garderobă și alege să păstrezi articolele de care chiar ai nevoie, pe restul donează-te sau valorifică-le.
Știai că industria textilă pe află pe locul 2, după industria petrolului, ca și sursă de poluare? Pentru fabricarea materialelor textile sintetice, fiind produse petrochimice, se folosesc cantităti mari de apă și energie. Ca să îti imaginezi ce înseamnă asta, pentru o pereche de blugi sunt necesari 7000 de litri de apă. Aproape cât bea un om în 10 ani!
Și mai există un alt aspect, o altă fatetă a problemei: peste 40 de milioane de oameni trăiesc într-o formă de sclavie modernă, iar industria modei a ieșit pe locul 2 ca grad de risc din acest punct de vedere – vorbim de China, India, Vietnam, Thailanda, Malaezia, Brazilia și Argentina.
Un alt lucru care te va șoca probabil – România este cel mai mare producător de îmbrăcăminte din Europa. În România, peste 300.000 de persoane sunt angajate în industria textilă, oficial. Neoficial, probabil sărim de 400.000 de oameni, majoritatea primind un salariu minim pe economie și lucrând în jur de 15 ore suplimentare neplătite pe săptămână. Cunosc cazuri destul de apropiate.
Așa că data viitoare când îti cumperi haine, întrebă-te : cine le produce și în ce conditii?
AH SA NU UIT ! ! ! Concidenta face că pe data de 30 IULIE voi organiza un YARD SALE caritabil într-o grădină faină din Brașov. Locatia Manna Manna. Hai și tu să sustii un proiect local parte din evenimentul Brașov Heroes. Detalii aici!
Las mai jos câteva nume de branduri românești cu care rezonez și am observat că sunt „altceva” în ceea ce privește industria textilă.
Provocarea 9 – sâmbătă, 22.07
Înlocuiește bateriile clasice cu acumulatori reîncărcabili. De ce? Scade numărul deșeurilor de acest tip, dar sunt și o metodă prin care poti face economie.
În prezent peste 160.000 de tone de baterii ajung în fiecare an în gropile de gunoi de pe teritoriul tării noastre. Bateriile pot contine substante precum plumb, mercur, cadmiu, zinc sau litiu. Substantele nu se risipesc, ci se adună cantitativ pe măsură ce absorbite de plante, insecte, animale și de om. Mercurul de exemplu este cea mai periculoasă substantă continută de baterii și poate polua 500l apă sau un metru păstrat de sol pe o perioadă de aproximativ 50 de ani.
Personal eu duc bateriile la orice magazin LIDL – acolo au mai multe urne pentru materiale reciclabile.
Provocarea 10 – duminică, 23.07
Stinge lumina sau oprește aparatele electrice de fiecare dată când acestea nu îti sunt necesare. De azi în timp ce faci activităti ce implică consum de apă închide robinetul de fiecare dată când nu o folosești.
Știai că pentru un spălat pe dinti sau pe mâini se folosește o cantitate de minim 5 litri de apă?
Provocarea 11 – luni, 24.07
Ce zici să lași mașina acasă și să faci drumul spre birou mai sustenabil?
Folosește autobuzul, metroul, biccleta, trotineta sau fă chiar o plimbare dacă timpul îti permite asta.
Personal, stau prost la acest capitol, deoarece recunosc, sunt dependentă de mașină, locuind și în afara orașului, având și un copil care mereu are nevoie de apă, de gustărele, de bicicletă etc.
Provocarea 12 – marti, 25.07
Dacă ești iubitor de cafea / ceai, achizitionează o cană termos sau un alt recipient reutilizabil în care să îti iei bătura de la cafeneaua preferată.
Noi ca și consumatori putem schimba modul în care se desfășoară relatiile comerciale și tipurile de produse ajunse pe piată, prin alegerile noastre de zi cu zi, prin cereea de a achizitiona produse realizate responsabil, atât fată de mediu, cât și fată de oamenii care muncesc pentru crearea lor.
Aici poti afla mai multe și despre ce înseamnă fairtrade!
Provocarea 13 – miercuri, 26.07
Atunci când ieși în oraș încearcă să nu scapi din vedere lucrurile pe care le-ai practicat în ultimele zile.
Acceptă provocarea:
- nu mai folosi paie de plastic în băuturi
- evită pe cât posibil produsele ambalate: pliculete de zahăr, miere, ustensile sau tacâmuri de unică folosintă, pahare de plastic etc.
- folosește sacoșa textilă și săculeti reutilizabili pentru legume
- mergi la des la piată și sustine producătorii locali (cumpără produse vrac, evită ambalajele din plastic)
- când ieși la plimbare la cafea, ia cu tine cana ToGo
- folosește mai des autobuzul, bicicleta, trotineta etc.
Provocarea 14 – joi, 27.07
Alege să primești facturile de la furnizori în format electronic. Scade cantitatea de hârtie pe care o folosești.
Știai că 1 tonă de hârtie nefolosită pentru facturi salvează 21 de copaci?